Otvorena izložba "Portreti na ikoni" u Galeriji Kolarčeve zadužbine

Peta po redu, godišnja izložba sakralne umetnosti, na kojoj izlažu autori selektovani od strane uglednog žirija od 2024. dobila je međunarodni karakter

Međunarodna, kolektivna, žirirana izložba "Portret na ikoni" otvorena je večeras u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Izložbu su otvorili direktorka Kulturnog centra Kaleidoskop Gordana Tadić i episkop toplički Petar, vikar patrijarha srpskog Porfirija.

Tokom trajanja izložbe, do 7. septembra publika ima priliku da vidi 73 rada od 60 autora iz zemlje i inostranstva, žirirana po najvišim kriterijumima.

Peta po redu, godišnja izložba sakralne umetnosti, na kojoj izlažu autori selektovani od strane uglednog žirija od 2024. dobila je međunarodni karakter.

U organizaciji Kulturnog centra Kaleidoskop i po pozivu Umetničkog saveta uz umetnike iz Srbije i regiona, a uz blagoslov patrijarha Porfirija izlagaće umetnici iz Rumunije, a u Galeriji Kolarčeve zadužbine tokom trajanja izložbe biće održane radionice sa gostima iz inostranstva.

Uz presek najboljeg sakralnog stvaralaštva domaćih autora u protekloj godini publika će moći da vidi selekciju radova četiri eminentna umetnika iz Rumunije: Mihaj Komana, Andreja Musata, Kristine Raileanu i Tome Čituka.

Tokom trajanja izložbe Galerija Kolarca biće i mesto direktnog susreta umetnika i zainteresovane javnosti, a 28. i 29. avgusta od 16-20 časova biće održane radionice na kojima će umetnici iz Rumunije, profesori Akademije u Bukureštu zajedno sa profesorima beogradskih akademija uživo slikati ikone i uz razmenu sa prisutnim umetnicima iz Srbije prenositi svoja znanja.

Radionice su otvorene za javnost, tako da će i posetioci Galerije imati jedinstvenu priliku da na licu mesta dožive proces stvaranja sakralnih dela.

Ikone će na licu mesta slikati: profesor Akademije SPC dr b, jedan od naših najvećih freskopisaca Vladimir Bata Kidišević, docent Akademije SPC dr Miodrag Milutinović i profesori Akademije u Bukureštu Mihaj Koman i Andrej Musat.