Izložba "Ustaška bolnica u Jasenovcu 1942-1945" biće otvorena 7. septembra u Jasenovcu

Izložbu su priredili Muzej žrtava genocida u saradnji sa Odborom za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve

Stalna izložbena postavka "Ustaška bolnica u Jasenovcu 1942-1945" biće otvorena 7. septembra u prostoru ustaške bolnice iz perioda Drugog svetskog rata u Jasenovcu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Muzeju žrtava genocida.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina je rekao da će izložba biti otvorena u Jasenovcu, mestu koje je simbol stradanja srpskog naroda.

"Kada pričamo o Jasenovcu, sećamo se svih naših žrtava, ali nikad ne uspevamo u široj slici da sagledamo kakav je to bio sistem logora. Došli smo na ideju da od tog kompleksa jasenovačkih logora napravimo izložbu u onim objektima koji su očuvani do današnjeg dana", rekao je Arbutina.

Prema njegovim rečima, ovo je druga izložba koja prikazuje sliku stradanja srpskog naroda unutar logora.

"Želeli smo da rekonstruišemo kroz kakve muke su naši preci prolazili u tom periodu", dodao je Arbutina.

Kustos u Muzeju žrtava genocida Aleksandra Mišić istakla je da je bolnica u kojoj će biti postavljena izložba "stalno prepravljana i dopunjavana".

"Mi smo mislili da je bolnica svedena samo na par objekata, ali bilo je dosta više objekata i spratnosti. Ona je nastala u jesen 1942. godine, nakon ofanzive na Kozari. Pronađena je 41 biografija medicinskog osoblja koji su radili u bolnici. Ona je bila mesto gde su se prenosile informacije o tome šta se zbiva unutar logora", objasnila je, između ostalog Mišić.

Autor postavke, programski direktor Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević napomenuo je da je bila prednost raditi u originalnim prostorijama objekta gde se postavlja izložba.

"Naš zadatak je bio da sačuvamo ono što postoji i da dodatno obradimo ono što je neophodno. Ova postavka biće dopunjavana vremenom, a govori o identitetu i stvarnosti koncentracionog logora i o tome o čemu su ljudi brinuli", rekao je Radosavljević.

Izložbu su priredili Muzej žrtava genocida u saradnji sa Odborom za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Autori stalne izložbene postavke su i naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju Milan Gulić i istraživač saradnik u Institutu za političke studije Stefan Radojković.

Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Srbije.