Kultura

Ristić: Kultura je čuvar narodnog bića

Otvarajući manifestaciju koja se smatra jednom od najznačajnijih u kontekstu očuvanja i afirmacije srpskog narodnog stvaralaštva, ministar Ristić je ukazao na značaj kulture kao izvorišta i čuvara narodnog identiteta i bića
Ristić: Kultura je čuvar narodnog bića© Tanjug/Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/ Goran Zlatković

Kultura je čuvar narodnog bića, njenom očuvanju posvećeni su predsednik Srbije i čitava vlada, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić koji je prisustvovao danas otvaranju tradicionalne manifestacije narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" u porti drevnog manastira Kalenić.

Otvarajući manifestaciju koja se smatra jednom od najznačajnijih u kontekstu očuvanja i afirmacije srpskog narodnog stvaralaštva, ministar je ukazao na značaj kulture kao izvorišta i čuvara narodnog identiteta i bića, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

"Kultura predstavlja rezultat stvaralačkog pregnuća pojedinca, grupe ili čitave zajednice u konkretnom istorijskom periodu i kao takva je suštinski važna za kontinuiran i ravnomeran razvoj svakog društva. Kultura je sveobuhvatna. Ona nadilazi svaku granicu koju čovek može da uspostavi", naglasio je Ristić.

Ministar je dodao da je kultura sveprisutna, raznorodna i dinamična i da predstavlja slobodu stvaralačkog čina, izražavanja i očuvanja različitih identiteta.

"Kultura je bogatstvo koje se manifestuje u različitostima. Ona premošćava i prevazilazi razlike vešto ih inkorporirajući u svojevrstan mozaik koji svedoči o bogatstvu ljudskog duha i stvaralačkom pregnuću. Kultura prkosi svakoj vrsti neslobode i ograničenja", naglasio je Ristić.

Ministar je posebno ukazao na posvećenost predsednika Srbije i čitave vlade očuvanju srpske kulture, kulturnog i identitetskog nasleđa.

On je naveo da ne treba da iznenađuje što se već nekoliko godina u kontinuitetu uvećavaju sredstva namenjena kulturi i realizuju brojni kapitalni projekti poput revitalizacije arheoloških lokaliteta u Vinči i kod Lebana (Caričin grad), obnove srednjovekovnih utvrđenja (Golubac, Ram, Fetislam) i najznačajnijih muzejskih ustanova (Narodni muzej Srbije i Muzej savremene umetnosti), kao i izgradnja namenskih objekata za potrebe Prirodnjačkog muzeja i Beogradske filharmonije.

Ristić je istakao i ogroman značaj očuvanja srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa koje uključuje običaje, verovanja, narodne igre i pesme, tradicionalne nošnje, zanate i veštine.

image