Preminuo Džejms Erl Džouns: Uloga Darta Vejdera mu obeležila karijeru

Na Brodveju i u Holivudu odigrao je skoro 200 uloga

Pozorišni i filmski glumac Džejms Erl Džouns, koji je postao svetski poznat jer je davao glas Dartu Vejderu iz filmova "Ratovi zvezda", preminuo je u 93. godini, javlja "Si-Bi-Es njuz".

Džouns je vrlo uspešno tumačio role u delima Šekspira, Tenesija Vilijamsa, Žana Ženea, Antona Čehova, Ogasta Vilsona... kao i u nekim filmovima poput "Polja snova".

Ipak, svetsku slavu je stekao zahvaljujući svom upečatljivom glasu, koji je koristio u reklamama, kao narator na Si-En-Enu, kao Mufasa u Diznijevom animiranom filmu "Kralj lavova", ali i kao Mračni Gospodar Sit u franšizi "Ratovi zvezda".

Ovaj podatak je utoliko impresivniji ako se ima u vidu da je kao dete patio od mucanja koje ga je pratilo tokom celog života, dodaje Si-Bi-Es.

"Govorio sam sa tako teškim mucanjem da je bilo sramno i vrlo bolno", rekao je Džouns u Si-Bi-Esovoj emisiji "Sandej morning" 2008. godine.

Tokom impresivne karijere na Brodveju i u Holivudu odigrao je skoro 200 pozorišnih, filmskih i TV uloga, a radio je s poznatim režiserima poput Stenlija Kjubrika, Franka Zeferelija, Džordža Lukasa, Džona Sejlsa i Džejmsa Ajvori, pozajmljivao je svoj glas u brojnim serijama, među njima, i u "Simpsonovima".

Džejms Erl Džouns je dobio i najveće američko filmsko priznanje - 2012. godine dodeljen mu je počasni Oskar.