Veliki jubilej na "Danima muzeja": Etnografsko zdanje proslavlja 120 godina

U Etnografskom muzeju je prva stalna izložba bila je otvorena 20. septembra 1904. povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka

Etnografski muzej će obeležiti 120 godina od svoje prve stalne izložbe nizom događaja u okviru "Dana muzeja", koji će trajati od 19. do 22. septembra, najavili su danas organizatori.

Direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić je rekao na konferenciji za novinare da muzej svoj dan prvi put proslaviti sa nekoliko događaja, tokom više dana, kako bi na različite načine obeležili jubilej.

U Etnografskom muzeju je prva stalna izložba bila je otvorena 20. septembra 1904. povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, a Krstić je naglasio da kod nas "nema puno institucija koje slave 120 godina".

Krstić je najavio da će, između ostalog, u okviru "Dana muzeja" biti održani paneli posvećeni digitalnoj tehnologiji u muzeju i pirotskim ćilimima, kao i zajedničkom projektu sa Prirodnjačkim muzejom i Muzejom Jugoslavije "Jedna ulaznica četiri muzeja".

Prema njegovim rečima, glavni dan proslave jubileja biće 20. septembar, kada na dan muzeja nastupaju ansambl "Kolo" i hor "Lola", i biće otvorena izložba "Memorija - terenska istraživanja Etnografskog muzeja".

Načelnica odeljenja za proučavanje etnografskog kulturnog nasleđa, kustos Tatjana Mikulić je dodala da je ideja "Memorije" da budu prikazana "terenska istraživanja i način kao se muzejski fondovi obogaćuju".

Krstić je najavio da muzej priprema novu stalnu postavku i da će nastaviti da radi "na brendiranju srpske tradicije na najbolji mogući način".

U okviru manifestacije, u Etnografskom muzeju će 19. septembra održati svoj retrospektivni koncert braća Ratko i Radiša Teofilović, povodom 30 godina karijere.

Teofilovići su podsetili da su prvo medijsko pojavljivanje imali pre tri decenije, dok su debi album "Čuvari sna" promovisali pre 25 godina u Etnografskom muzeju, gde su malo potom imali i svoj prvi koncert.

Kako je najavljeno, za koncert Teofilovića 19. septembra u Etnografskom muzeju se od danas mogu podići simboličnih 120 besplatnih ulaznica, u duhu proslave muzeja.