Kultura

Film "Ruski konzul" srpski kandidat za Oskara

Selekciona komisija za izbor srpskog kandidata za "Oskar", donela je odluku tajnim glasanjem, u prvom krugu, navode iz Filmskog centra Srbije
Film "Ruski konzul" srpski kandidat za Oskara© Telekom Srbija/VisionTeam

Film "Ruski konzul" Miroslava Lekića biće srpski kandidat za 97. dodelu nagrade Američke akademije filmske umetnosti i nauke "Oskar", u kategoriji za najbolji međunarodni film, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Selekciona komisija za izbor srpskog kandidata za "Oskar", donela je odluku tajnim glasanjem, u prvom krugu, navode iz FCS.

"Ruski konzul" je, kako se precizira, dobio devet glasova, film "Za danas toliko", Marka Đorđevića sedam glasova, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića tri glasa, a "Nedelja" Nemanje Ćeranića dva glasa.

Članovi Selekcione komisije bili su Dimče Stojanovski (predsednik), Biljana Maksić, Darko Bajić, Dejan Dabić, Božidar Zečević, Đorđe Milosavljević i Miloš Janković.

FCS zahvalio je na radu članovima Selekcione komisije i podsetio da je reditelj filma "Ruski konzul" Miroslav Lekić istovremeno i predsednik Upravnog odbora FCS-a.

"Gospodin Lekić zbog toga nije učestvovao u procesu izbora članova Selekcione komisije. Takođe, ove godine u sastavu komisije nije bio predstavnik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, kao što je inače praksa", objašnjavaju iz FCS.

"Ruski konzul" je inače jedan od poslednjih filmova u kojima je Žarko Laušević glumio pre nego što je preminuo 15. novembra prošle godine.

image