Kultura

Ovacije za ansambl Boljšoj teatra u Centru "Sava"

Publika je videla usklađene i izražajne pokrete kroz savremena antologijska ostvarenja koreografa Maura Bigocentija i Vejna Mekgregora
Ovacije za ansambl Boljšoj teatra u Centru "Sava"© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

Prvaci i solisti baleta Boljšoj teatra uz pratnju muzičara Beogradske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Alekseja Bogorada ispraćeni su ovacijama u Centru "Sava" u Beogradu, gde su nastupili večeras nakon skoro pola veka, izvodeći najcenjenije odlomke iz dela baletske literature.

Pre početka koncerta prvak baleta Boljšoj teatra Makar Mihalkin je rekao za Tanjug da je Boljšoj teatar magična i neverovatna scena i da budi neverovatna osećanja.

"Tu su i nastavnici koji su izvanredni učitelji. Pripremaću uskoro čuvenu premijeru Boljšoj teatra kod Andreja Uvarova", rekao je on.

Prema njegovim rečima 19. septembra izvešće ulogu Zigfrida sa Anom Nikulinom koja će se naći u ulozi Odete.

"To je moj veliki san jer je Zigfrid jedna od najpoznatijih uloga u čitavom baletskom svetu. Tako sam uzbuđen i srećan što mogu da je otplešem u Boljšoj teatru", istakao je Mihalkin.

Nastup je počeo izvođenjem baletskih celina iz predstava "Spartak" Arama Hačaturjana i "Labudovo jezero" Petra Ilića Čajkovskog.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

Prvi put u Srbiji beogradska publika uživala je u interperetacijama Ane Nikuline, Anastasie Staškevič, Elizabete Kokoreve, Kristine Kretove, Vlačeslava Lopatina, Alekseja Putinceva, Dmitrija Smilevskog, Klima Efimova, Makara Mihalkina i Ildara Gajnutdinova.

Program je nastavljen odlomcima klasičnih dela "Talisman", "Come on respiro" i "Korsar".

Gledaoci su imali priliku da vide usklađene i izražajne pokrete kroz savremena antologijska ostvarenja koreografa Maura Bigocentija i Vejna Mekgregora.

Nakon kraće pauze program su nastavili odlomci iz "Valcera", "Labudovog jezera", "Uspavane lepotice" i "Pikove dame".

Muzika Beogradske filharmonije, pod vođstvom moskovskog dirigenta Borograda, pojačala je dramatičnost scenskih događaja.

Uverljiva scenografija menjala se s delima baletske literature i upotpunila vizuelni doživljaj.

Publika je, tokom izvođenja, svaki zahtevniji umetnički izraz nagradila glasnim aplauzom.

Kraj koncerta obeležio je odlomak iz "Don Kihota".

Nastup, na kojem su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je izveden nakon skoro pola veka u Srbiji nagrađen je višeminutnim stojećim aplauzom i glasnim ovacijama.

Boljšoj balet osnovan je 1776. godine i jedan je od najstarijih i najprestižnijih baletskih ansambala na svetu. Prepoznatljiv je po profesionalnoj tehnici, izražajnoj emociji i umetničkoj posvećenosti.

Povratak ovog anasambla Centru "Sava", nakon 1979. godine, istorijski je važan za kulturu Beograda i Srbije.

Celokupan prihod od prodaje karata biće doniran talentovanoj deci i mladim umetnicima iz Srbije pod pokroviteljstvom Gala koncerta, kompanije NIS.

image