Kultura

Prvi put posle tri decenije na aukciji Van Gogova slika: Cena bi mogla dostići 50 miliona dolara

Aukcija će biti održana povodom otvaranja nove azijske centrale aukcijske kuće "Kristis" u Hongkongu 26. septembra
Prvi put posle tri decenije na aukciji Van Gogova slika: Cena bi mogla dostići 50 miliona dolaraGetty © VCG Wilson/Corbis

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Ribarski čamci" biće ponuđena na aukciji krajem septembra prvi put u poslednjih 30 godina, a očekuje se da će slika postići cenu do 50 miliona dolara. Aukcija će biti održana povodom otvaranja nove azijske centrale aukcijske kuće "Kristis" u Hongkongu 26. septembra.

Pejzaž je dugo bio u vlasništvu kraljevske porodice Burbon-dve Sicilije, koja se sada odriče ovog dragocenog dela, preneo je Artnet, provajder za međunarodnu trgovinu umetninama.

Slika je napravljena 1887. godine tokom Van Gogovog dvogodišnjeg boravka u Parizu. Te godine Van Gog je letovao u predgrađu Pariza i uhvatio rečni pejzaž tog područja, navodi holandski "NL tajms".

"Širok spektar umetničkih tradicija inspirisao je Van Gogovu kreativnu putanju. Van Gogov pristup bio je pod uticajem impresionizma i poentilizma. U tom smislu, njegov umetnički jezik otvorio je mnoga vrata umetnicima koji će doći u narednom veku. Slika 'Ribarski čamci' je poznata po svojim zapanjujućim bojama i potezima četkicom, karakterističnim za Van Gogov jedinstveni stil, čineći ga izvanrednim komadom u svakoj kolekciji," rekao je Džeki Ho, zamenik šefa odeljenja za umetnost 20. i 21. veka iz "Kristis Azija Pacifik".

image