Kultura

Kanada: Ipak prikazan ruski film protiv koga se bunila Ukrajina

Autorka je odbacila kritike na račun svog dokumentarca, rekavši da je to film koji prikazuje "obične momke" koji se bore na strani Rusije
Kanada: Ipak prikazan ruski film protiv koga se bunila Ukrajina© Stefanie Rex/picture alliance via Getty Images

Internacionalni filmski festival (TIFF) u Torontu, najpopularniji posle Kanskog, ugostio je preko 1.000 zvanica iz Holivuda, od slavne Kejt Blanšet do Anđeline Džoli.

Ali, ovaj 49. Međunarodni filmski festival održan od 5. do 15. septembra 2024. ostaće upamćen ne samo po slavnim gostima na crvenom tepihu, već i po antiruskoj histeriji koja je usledila zbog demonstracija Ukrajinaca i najavljenog dokumentarnog filma "Rusi u ratu" (Russians at War).

Dokumentarni film kanadsko-ruske rediteljke Anastasije Trofimove "Rusi u ratu" trebalo je da ima svoju severnoameričku premijeru u Torontu u nedelju, 15. septembra. Bilo je planirano da budu održane i dodatne projekcije, ali je sve u poslednji čas otkazano.

Rediteljka je bila suočena sa brojnim optužbama za propagandu u korist Rusije. U Torontu su prošle nedelje održane i demonstracije proukrajinskih grupa koje su izrazile svoje nezadovoljstvo i ogorčenost što se film prikazuje u okviru festivala.

Prvobitno su organizatori festivala ostali pri svojoj odluci da film ipak prikažu, ali su kasnije odustali od te ideje i izjavili da nemaju izbora nego da ga uklone sa programa, nakon što su postali svesni "značajnih pretnji po javnu bezbednost i rad festivala".

Organizatori su dobijali i lične pretnje putem telefona, pa je procenjeno da je ugrožena ne samo njihova, nego i bezbednost publike, pa i celog festivala.

Demonstracije ispred bioskopa zbog najave prikazivanja filma, kako producenti kažu, posledica su "neodgovornih" javnih nastupa potpredsednice kanadske vlade Kristije Frilend. Reč je o ženi koja se godinama izjašnjava protiv svega što je rusko – ona je čak napustila sastanak grupe G20 u Vašingtonu u znak protesta zbog učešća Rusije na tom skupu, a poznato je da Frilendova, čija je majka Ukrajinka, ima snažan proukrajinski stav i pronacističku porodičnu istoriju, budući da je njen deda po majci bio glavni urednik nacističkih novina u okupiranoj Poljskoj.

U središtu filmske priče, koju publika festivala nije videla, nalaze se ruski vojnici koji učestvuju u sukobu u Ukrajini, tj. njihova iskustva na prvoj liniji fronta. Dok je rediteljka branila film kao prikaz "ljudskog lica rata", mnogi kritičari su tvrdili da film može da posluži kao propaganda koja opravdava navodne ruske ratne zločine. Ukrajinska državna filmska agencija apelovala je na TIFF da odustane od prikazivanja filma, za koji su rekli da je "opasno sredstvo za manipulaciju javnim mnjenjem".

Autorka filma je rođena u Moskvi, a obrazovala se u Torontu. I ranije je beležila ratne sukobe u Iraku, Siriji i Kongu, a povodom najnovijeg filma izjavila je: "Ratna magla je toliko gusta da se ne mogu videti ljudske priče od kojih je napravljena". Ona je odbacila kritike na račun svog dokumentarca, rekavši da je to film koji prikazuje "obične momke" koji se bore na strani Rusije, dok je producent Šon Farnel rekao da je odluka o otkazivanju projekcije "srceparajuća".

Bilo kako bilo, "filmska magla" se malo podigla, pa je film ipak prikazan, ali nakon završenog festivala, u utorak 17. septembra. Održane su dve projekcije: u 14 i 18. 30 časova.

Brojni pripadnici policije obezbeđivali su prilaz bioskopu, a pre ulaska u salu publika je prošla kroz tri kontrolna punkta. Ispred bioskopa stajalo je stotinak demonstranata, uglavnom žena, sa ukrajinskim zastavama, antiruskim parolama, kao i parolama protiv organizatora festivala "Stidi se TIFF!" i  "Stop ruskim lažima!".

Film je trajao 129 minuta, sala je bila skoro puna, a sedam uniformisanih policajaca je čuvalo red tokom projekcije. Ipak je jedan protestant uleteo unutra uzvikujući parole protiv predsednika Rusije Vladimira Putina. Ubrzo ga je policija izbacila...

Glavni utisak je da sva ova dešavanja nemaju veze sa filmom koji niko od demostranata nije ni video, već sa predubeđenjima koje je svako poneo od svoje kuće.

Narednih dana ostaje još da se vidi da li će kanadski premijer Džastin Trudo blokirati bankovne račune građanima koji su kupili ulaznice za ovaj dokumentarni film (kao što se desilo onima koji su podržali Konvoj slobode 2022./Protest kamiondžija).

image