Kultura

Mesec srpske kulture u Moskvi: Prilika da se uroni u atmosferu Balkana

Tokom "Meseca srpske kulture" Moskovljani će imati priliku da urone u atmosferu Balkana i upoznaju se sa srpskom književnošću, muzikom, kao i da vide niz izložbi posvećenih slikarstvu i vajarstvu
Mesec srpske kulture u Moskvi: Prilika da se uroni u atmosferu Balkana

Manifestacija "Mesec srpske kulture" održava se u državnoj biblioteci inostrane literature "Rudomino", koja raspolaže velikim fondom strane literature i predstavlja međunarodni kulturni centar.

Tokom "Meseca srpske kulture" Moskovljani će imati priliku da urone u atmosferu Balkana i upoznaju se sa srpskom književnošću, muzikom, kao i da vide niz izložbi posvećenih slikarstvu i vajarstvu.

Među najznačajnijim događajima koji se održavaju ovog meseca je izložba slika "Duša Srbije". Na ovoj izložbi, predstavljena su dela ruskih i srpskih slikara.

Cilj ovog događaja jeste predstavljanje srpske kulture i očuvanje tradicije kroz umetničko i literarno nasleđe.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa srpskom književnošću, likovnom umetnošću, muzikom....Takođe, oni će moći da prisustvuju i učestvuju u obrazovnim kratkim kursevima, tematskim okruglim stolovima, prezentaciji knjiga i naučnih radova. 

Pored toga, na ovoj manifestaciji, gosti će imati priliku da se lično upoznaju sa prevodiocima i onim ljudima koji promovišu srpsku kulturu u Rusiji.

Koordinatorka izložbe Vesna Simić rekla je da je cilj manifestacije predstavljanje tradicije i običaja našeg naroda kao i popularizacija srpskog jezika, kao i da se tome pridaje velika pažnja, te se festival odvija baš u septembru, jer se tad održava Vukov sabor u Tršiću.

"Očuvanje duhovnih, kulturnih i vekovnih veza dva naroda je uslov za dalji uspešan razvoj i jačanje ravnoteže slovenskog duha i nacionalnog koda koji nosimo u sebi. Samo na takav način, kulturnim uticajem možemo podići i učvrstiti temelj među bratskim zemljama", naglasila je Simić.

Kako je rekla, u toku meseca septembra, u Moskvi, ali i drugim gradovima Rusije, pošto se festival geografski razvija, Rusi i Srbi će moći da posećuju predavanja o kulturi iz filmske umetnosti, da vide nekoliko postavki umetničkih slika i fotografija, da učestvuju u jezičkoj radionici.

"Okrugli stolovi, prezentacija knjiga i lekcija o arhitekturi višepolarnog sveta, samo su neke od aktivnosti koje će videti posetioci 5. jubilarnog festivala u čuvenoj Inostranki. Nismo zanemarili ni najmlađe i usrdno smo radili na tome da umetničke radionice, ekspres tečaj srpskog jezika i čitanje knjiga što lepše i bliže dočaraju bogatstvo i lepotu Srbije kao i njenu sličnost sa Rusijom", istakla je.

Rukovodilac Centra za međunarodnu saradnju Rusko-balkanski dijalog Jevgeni Osenkov rekao je da peti jubilarni "Mesec srpske kulture" u Moskvi najznačajniji događaj za stanovnike prestonice, goste, a naravno i za predstavnike srpske dijaspore u regionu, ali i okolnim regionima.

"Početni cilj zvuči veoma birokratski – aktivan razvoj komunikacione platforme za razvoj rusko-balkanskih i rusko-srpskih veza u Ruskoj Federaciji, ali ovaj festival velikih razmera je završni, najvažniji događaj, koji okuplja sve elementi rusko-srpske kulture koji su godinama postojali u raznim krajevima zemlje", rekao je Osenkov.

"Uopšteno govoreći, pokazalo se da je u poslednje vreme povećano interesovanje za Srbiju i Balkan – ali, nažalost, u mnogim regionima su tek nedavno počeli da shvataju potrebu za saradnjom. Sećam se da je bilo slučajeva kada su mi zvaničnici direktno govorili da je bolje sarađivati sa drugim evropskim zemljama – to nije davalo mogućnosti za razvoj i popularizaciju Srbije kao turističke destinacije, kao ni njene poslovne, investicione i preduzetničke mogućnosti", dodao je.

Dodaje da je za srpsku dijasporu u Moskvi ovo prilika da učestvuje u kulturnim rusko-srpskim dešavanjima, i još jednom pokaže celom svetu bliskost naših naroda.

"Postoji i mali politički podtekst – u okviru tzv. izolacije, o kojoj Zapad priča koliko god je to moguće, vidimo samo suprotnu želju mnogih naroda da uspostave odnose sa Rusijom – i tu u prvi plan dolazi srpski narod koji nas podržava i u tuzi i u radosti", naglasio je.

image