Kultura

Počinje "Art fest" u 16 gradova Srpske i Srbije

"Art fest" se istovremeno održava u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Valjevu, Jagodini, Prokuplju, Sremskoj Mitrovici, Kovinu, Bavaništu, Šidu, Sjenici, Gračanici, Banjaluci, Trebinju, Foči i Istočnom Sarajevu
Počinje "Art fest" u 16 gradova Srpske i Srbije© ATA images

U Srbiji i Republici Srpskoj danas počinje "Art fest", festival filmova o umetnosti i umetnicima, a bogat kulturni program biće prikazan u 16 gradova i opština u kojima se istovremeno održava.

Od danas do četvrtka, 3. oktobra, u fočanskom Centru za kulturu i informisanje, u bioskopu "Doli Bel", biće prikazano devet od ukupno 12 filmova na "Art festu".

Projekcije su u tri termina od 14 do 17 časova, a danas su na programu filmovi "Žanka Stokić", portret velike srpske glumice, "Život je maskenbal", priča o životu pesnika Duška Trifunovića i "Kamen drevnog snevača"  o slikaru Bratislavu Anđelkoviću Bati iz Vučja, čoveku koji živi umetnost.

Publika u Foči sutra može da pogleda filmove "Neki novi Brodvej" o borbi osoba s daunovim sindromom za dostojanstven život, "Diadem" o sirijskoj balerini Juli Bnajt koja stalno beži od rata, te "Milivoje Živanović" portret srpskog glumca, prvaka Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1947. do 1970. godine.

Trećeg dana na repertoaru "Art festa" u Foči su filmovi "Magla u rukama", priča o pesniku i boemu Đuri Damjanoviću, "Maestro Rakitin" film o čuvenom ruskom pozorišnom reditelju Juriju Ljvoviču Rakitinu, te "Milić od Mačve", portret poznatog srpskog slikara Milića Stankovića.

"Art fest" se istovremeno održava u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Valjevu, Jagodini, Prokuplju, Sremskoj Mitrovici, Kovinu, Bavaništu, Šidu, Sjenici, Gračanici, Banjaluci, Trebinju, Foči i Istočnom Sarajevu.

Organizator festa je Udruženje građana "Centar za gerilski film" iz Beograda, a projekcije u Foči organizuju se u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije i grad Valjevo.

image