Omaž Branislavu Nušiću u Narodnom pozorištu: U oktobru predstave čuvenog komediografa

Manifestacija "Slavimo Nušića" biće zatvorena 31. oktobra gostovanjem Narodnog pozorišta Sombor

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da će 160 godina od rođenja Branislava Nušića obeležiti tokom oktobra događajima nazvanim "Slavimo Nušića".

"Od 4. do 31. oktobra odigraće se tri predstave iz repertoara Narodnog pozorišta, kao i pet gostujućih komada u izvođenju pozorišta iz Srbije i regiona, a biće otvorena i izložba posvećena ovom izuzetnom dramskom piscu, dramaturgu, upravniku pozorišta, teoretičaru pozorišta", rečeno je u saopštenju.

Iz Narodnog pozorišta su podsetili da je "Nušić dao ogroman doprinos srpskoj kulturi, posebno teatarskoj umetnosti o čemu svedoči činjenica da su njegova dela i danas ostala sinonim za pozorišni i književni kvalitet".

Kako je najavljeno, "Gospođa ministarka" Šabačkog pozorišta otvoriće manifestaciju 4. oktobra na sceni "Raša Plaović", a rediteljka Olja Đorđević je radnju iz 1929. izmestila u devedesete godine prošlog veka, "sa asocijacijama na politička, muzička i druga dešavanja karakteristična za taj period".

"Iste večeri, pola sata kasnije, na Velikoj sceni, ansambl Narodnog pozorišta izvešće 'Mister Dolara'. Komedija, u režija Miloša Lolića i dramatizaciji Periše Perišića, je predstava za prave pozorišne sladokusce koja, uz jedinstven autorski pečat, donosi na scenu i originalnu tehno muziku", navedeno je u saopštenju.

Narodno pozorište Sombor gostovaće 13. oktobra (20.30) na sceni "Raša Plaović" sa "Sumnjivim licem" u režiji Jagoša Markovića (1966-2023), rečeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, "Sumnjivo lice" reditelja Milana Neškovića će odigrati 19. oktobra Narodno pozorište Priština, a 22. oktobra Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, u režiji Ivana Plazibata.

"Predstava 'Ožalošćena porodica', u režiji Markovića, koju dramski ansambl Narodnog pozorišta izvodi sa velikim uspehom već sedam sezona, biće odigrana 14. oktobra na Velikoj sceni", rečeno je o manifestaciji.

Kako je najavljeno, na godišnjicu Nušićevog rođenja 20. oktobra, u podne u foajeu Druge galerije biće otvorena izložba "Branislav Nušić – Slučaj jedne sobe", Legata Branislava Nušića u Muzeju grada Beograda.

"Predstava 'Vlast', zasnovana na nedovršenom komadu Nušića i delovima iz još nekoliko njegovih komedija koje pripadaju istom tematsko-motivskom korpusu vlasti, u adaptaciji i režiji Neškovića, i izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta biće odigrana istog dana na sceni 'Raša Plaović'", rečeno je u saopštenju.

Manifestacija "Slavimo Nušića" biće zatvorena 31. oktobra gostovanjem Narodnog pozorišta Sombor koje će na Velikoj sceni izvesti njegovu "Protekciju", u adaptaciji i režiji Neškovića.