Kultura

U Moskvi otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlu vaskrsenja" (VIDEO)

Na izložbi u Rusiji predstavljeno je 28 panoa nastalih od novembra 2017. do juna 2022. godine
U Moskvi otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlu vaskrsenja" (VIDEO)© Музеј победе

U Muzeju pobede u Moskvi otvorena je izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja", organizovana zajedno sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda.

Na izložbi su predstavljeni radovi monahinje Marije (Antić) i posvećena je žrtvama logora smrti Jasenovac.

"Genocid su one stranice istorije koje se ne mogu zaboraviti. Ovi crteži su veoma pronicljivi. Oni su neverovatni, kombinuju biblijske teme i patnje ljudi koji su držani u ovom strašnom koncentracionom logoru", rekla je Julija Moskvičeva, zamenica generalnog direktora Muzeja pobede.

"Zahvalni smo Muzeju pobede na saradnji i nadamo se da će ova izložba biti prva u nizu mnogih zajedničkih projekata. Ove slike prenose tugu srpskog naroda. Njegova iskustva, patnje. Mi smo, kao i Rusi, prošli kroz bol i užas Drugog svetskog rata. Sada nam je izuzetno važno da sačuvamo istoriju za buduće generacije. Autorka dela monahinja Marija svakodnevno je išla da se pomoli za duše poginulih u tim strašnim godinama. I jednog dana je osetila da više ne može da zadrži u sebi sve emocije i iskustva. Zato je odlučila da svoja osećanja i molitve prenese na papir i počela da crta", rekao je v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.

Na izložbi u Muzeju pobede predstavljeno je 28 panoa nastalih od novembra 2017. do juna 2022. godine. Slike su rađene originalnom tehnikom bliskom ikonopisu. Monahinja Marija svoja dela stvara sa blagoslovom episkopa pakračko-slavonskog Jovana. Uz njegov blagoslov, izložba je već predstavljena u mnogim zemljama.

Izložba će biti otvorena do 16. oktobra 2024. godine.

image