Kultura

Završen 58. Bitef, hrvatska predstava osvojila Gran-pri "Mira Trailović"

Nagradu publike osvojila je predstava "Seksualno vaspitanje II -Borba", zatim "Antigona u Amazonu" koja se našla na drugom mestu, a na trećem je "Hekuba, ne Hekuba"
Završen 58. Bitef, hrvatska predstava osvojila Gran-pri "Mira Trailović"© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Uručenjem nagrade Gran-pri "Mira Trailović" hrvatskoj rediteljki Jasni Žmak za predstavu "This is my truth, tell me yours" u Bitef teatru u Beogradu završen je 58. Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef).

Žiri kojim je predsedavala francuska rediteljka Marin Man naveo je da je hrvatska predstava autentična, precizno artikulisana i višeslojna izvedba u formi predavanja-performansa.

"Bili smo zapanjeni mešavinom nežnosti, velikodušnosti i iskrenosti ovog solo peformansa i posebno smo želeli da istaknemo i podržimo krhkost i neuništiv sadržaj ovog performansa", obrazložio je žiri.

Jasna Žmak se zahvalila žiriju i publici na dočeku na Bitefu i posvetila nagradu svima sa nezavisne scene u regionu, kao i svim ženama koje su žrtve seksualnog nasilja i diskriminacije.

Članovi žirija bili su i glumice Jelena Stupljanin i Tihana Lazović, dramaturg Dimitrije Kokanov i novinarka i kritičarka Nataša Tripni.

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" dodeljena je predstavama "Seksualno vaspitanje II: Borba" i "Trilogija Snaga kučke - I poglavlje: Nevesta i Laku noć, Pepeljugo".

"Potrebne su nam predstave poput ove jer je seksualno vaspitanje u našem društvu gotovo nepostojeće", ocena je žirija o komadu Tjaše Črnigoj.

Žiri je naveo da je impresioniran performansom Karoline Bjanki i brazilske kompanije Kara de Kavalo.

Reditelj koji je otvorio ovogodišnji Bitef Milo Rau laureat je "Politikine" nagrade za najbolju režiju za predstavu "Antigona u Amazonu".

"Scenska radnja teče u složenoj i višeznačnoj formi, otvorenoj, multimedijalnoj koja istražuje značenja antičke Antigone", naveo je, između ostalog "Politikin" žiri.

U njemu su bili reditelji Andraš Urban i Nebojša Bradić, urednica Kulturne rubrike "Politike" Gordana Popović, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin.

Nagradu publike osvojila je predstava "Seksualno vaspitanje II -Borba", zatim "Antigona u Amazonu" koja se našla na drugom mestu, a na trećem je "Hekuba, ne Hekuba".

Ove godine festival smo pomerili za korak napred, okupili brojne ljude iz različitih branši, neku novu publiku, i svi zajedno uživali u predstavama razmenjujući utiske, izjavio je selektor festivala Nikita Milivojević zatvarajući festival.

Ovogodišnji Bitef završen je izvođenjem predstave "Trilogija Snaga kučke - I poglavlje: Nevesta i Laku noć".

Festival je održan pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet", a beogradskoj publici predstavljeno je deset produkcija.

Izvedene su predstave iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i drugi brojni prijatelji i sponzori festivala.

image