Potpisan ugovor o rekonstrukciji: U zgradi stare železničke stanice niče Istorijski muzej Srbije

Ministar kulture Nikola Selaković je kazao da je vrednost ugovora potpisanog bruto 1,9 milijardi dinara, a neto 1,58 milijardi i posebno naglasio da će, u okviru Istorijskog muzeja Srbije, postojati igraonica kako bi se deca kroz igru pripremila da zakorače u svet stalne postavke i o istoriji Srbije uče na najlepši mogući način

Potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciju i adaptaciji zgrade stare glavne železničke stanice, na beogradskom Savskom trgu, u Istorijski muzej Srbije, uz najavu da će radovi početi sutra sa rokom završetka do 2027. godine, kako bi učesnici i posetioci izložbe EKSPO mogli da ga obiđu, saopštilo je danas Ministarstvo kulture.

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je potpisivanju ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade stare glavne železničke stanice na Savskom trgu u Beogradu u Istorijski muzej Srbije, a ugovor su potpisali direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i direktor kompanije "M Enterijer gradnja" Predrag Filipović.

Ministar Selaković istakao je da će zgrada od oko 8.100 kvadratnih metara bruto prostora biti novi dom svega što Istorijski muzej Srbije čuva, a što predstavlja bogato istorijsko nasleđe naše zemlje i našeg naroda, da će moći da se iskoristi za sve bogate sadržaje ove republičke ustanove kulture koja, kako je ukazao, osim Konaka kneza Miloša na Topčideru nije imala mesto za stalnu postavku.

Napomenuo je i da se izložba "Čekajući stalnu postavku" nalazi u privremenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića.

"Početkom izvođenja radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Savskom trgu počinju da se stiču uslovi da Istorijski muzej dobije zgradu dostojnu svoga naziva i dostojnu onoga što čuva i baštini, a to je prebogata istorija naše otadžbine, odnosno istorija Srbije", naglasio je Selaković.

Podsećajući da će nekadašnja železnička stanica biti prvi potpuno adaptiran i nov objekat za potrebe naših muzeja posle više decenija, Selaković je dodao da to govori o tome da Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vlada na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i Ministarstvo kulture poklanjaju ozbiljnu pažnju i sve veća sredstva razvoju, negovanju, čuvanju i predstavljanju kulturno-istorijske baštine Srbije. Ministar je izrazio uverenje da će Istorijski muzej u novom objektu svečano otvoriti vrata početkom 2027. godine i da će svoje bogato kulturno-istorijsko nasleđe pokazati svim učesnicima prestižne međunarodne izložbe EKSPO.

"Beograd ovim projektom započinje dobijanje jedne nove kulturne četvrti na Savskom trgu", dodao je Selaković i precizirao da će u neposrednoj blizini Istorijskog muzeja Srbije do 2027. biti još jedna nova ustanova kulture nakon završetka izgradnje identične zgrade Stare pošte kakva je bila pre Drugog svetskog rata sa jednom od najlepših fasada, kao i da će dalje, kada se nastavi Savskom ulicom ka Mostarskoj petlji, u nekadašnjoj fabrici hartije Milana Vape, biti novi Muzej Nikole Tesle.

Ministar je pojasnio da je u okviru programa "Skok u budućnost – Srbija 2027" Istorijski muzej Srbije imao privilegiju da bude prvi projekat, jer se tako pokazuje odnos prema moralnom, kulturnom i istorijskom kapitalu srpskog naroda i države Srbije jer, kako je rekao, "ako sami nismo spremni da sebe cenimo onda ne možemo ni od drugih očekivati da to čine".

Selaković je dodao da je vrednost ugovora potpisanog danas bruto 1,9 milijardi dinara, a neto 1,58 milijardi i posebno naglasio da će, u okviru Istorijskog muzeja Srbije, postojati igraonica kako bi se deca kroz igru pripremila da zakorače u svet stalne postavke i o istoriji Srbije uče na najlepši mogući način.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić rekla je da nakon 62 godine postojanja ova ustanova zaslužuje da ima svoju zgradu i da će stalna postavka u novom prostoru imati razne celine, od neolita pa do kraja 18. veka, dok je direktor "M Enterijer gradnja" Predrag Filipović najavio da će radovi biti započeti već sutra, a njihov završetak u predviđenom roku do 2027. godine.