Kultura

Manifestacija "Rusija i Srbija: Zajedničko kulturno nasleđe" tokom oktobra u Beogradu

Beograđani će biti u prilici da se upoznaju sa istorijskim i kulturnim poveznicama među našim narodima i steknu uvide kako one izgledaju iz ruskog ugla, navodi se u saopštenju
Manifestacija "Rusija i Srbija: Zajedničko kulturno nasleđe" tokom oktobra u Beogradu© Promo

Manifestacija "Rusija i Srbija: zajedničko kulturno nasleđe" biće održana od 9. do 12. oktobra, povodom 80. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, najavili su danas organizatori.

"Beograđani će biti u prilici da se upoznaju sa istorijskim i kulturnim poveznicama među našim narodima i steknu uvide kako one izgledaju iz ruskog ugla", navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, manifestaciju će u Narodnom pozorištu u 18 sati otvoriti srpska premijera dokumentarnog filma "I biće muzika. Aleksej Butakov", u produkciji Studija društvenog filma "Vifsaida" iz Moskve uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije.

"Nakon projekcije filma, u izvođenju Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Beograd pod upravom dirigenta Nine Fuštar, biće izveden jedinstveni program po delima Butakova, restauriranih na osnovu njegovih rukom pisanih dnevnika i audio-zapisa", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, 10. oktobra na maloj sceni Narodnog pozorišta premijerno će biti prikazan film "Ruski balet u Srbiji. Tamara Polonskaja", scenariste Marije Sokolove, a u režiji Denisa Čuvajeva, iz serije televizijskih dokumentarnih filmova "Rusi u svetskoj kulturi".

Događaju će prisustvovati Čuvajev i umetnički direktor filmskog studija "Ruski put", dopisni član Nacionalne akademije filmskih umetnosti i nauka Rusije Sergej Zajcev, najavili su organizatori.

Manifestacija će biti nastavljena izložbom knjiga poklonjenih Narodnoj biblioteci Srbije i Univerzitskoj Biblioteci, gde će posetioci imati prilike da razmene mišljenja sa ruskim književnim stvaraocima Pavelom Vasiljevičem Krušanovim, Sergejom Anatoljevičem Nosovim, Mihailom Mihajlovičem Popovim i direktorom Doma ruskog zarubežja "Aleksandar Solženjicin" Viktorom Moskvinom.

U okviru manifestacije je i izložba kopija akvarela Nikolaja Krasnova "Arhitekta imperatora Nikolaja II", povodom 160. godišnjice rođenja arhitekte, iz Istorijsko-književnog muzeja Jalte i iz privatnih kolekcija, koja će biti održana u Skupštini Srbije.

Kako je najavljeno, izložbu će pratiti dokumentarni film "Ne postupajte protiv svoje dužnosti i zakletve" reditelja Alekseja Burikina, realizovan uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije.

"Završnu fazu tematskog programa predstavlja svečano objavljivanje rezultata drugog konkursa video i literarnih radova 'Nasleđe ruske emigracije', čiji su učesnici bili stanovnici Srbije različitih uzrasta, 12. oktobra u eparhijskom Domu Hrama Svetog Save", rečeno je u saopštenju.

Manifestaciju organizuje Fond nasleđa ruskog zarubežja, osnovan 2020. godine na inicijativu Doma ruskog zarubežja "A. Solženjicin" i Državne razvojne korporacije, uz podršku Ambasade Ruske Federacije i Srpskog odeljenja Međunarodne fondacije duhovnog jedinstva gosti iz Rusije.

Partneri projekta su Asocijacija saveza pisaca i izdavača Rusije, Narodno pozorište, Koordinacioni savet ruskih sunarodnika u Srbiji, Ruska nacionalna manjina i Narodna diplomatija.

image