Kultura

Povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu: "Pauza za film" u Ruskom domu

Gledaoci će biti u prilici da vide kratkometražne tematske radove različitih žanrova – animirane, igrane i dokumentarne filmove sa svedočenjima učesnika oslobođenja Jugoslavije
Povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu: "Pauza za film" u Ruskom domu© Руски дом у Београду

Povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u Ruskom domu 19. oktobra u 18 časova biće održana projekcija filmova učesnika Međunarodnog omladinskog vojno-istorijskog filmskog festivala "Pauza za film".

Gledaoci će biti u prilici da vide kratkometražne tematske radove različitih žanrova – animirane, igrane i dokumentarne filmove sa svedočenjima učesnika oslobođenja Jugoslavije.

Biće prikazani i sledeći filmovi: "9 maj. Hvala!", "Živi su dok ih pamtimo", "Svima je potrebno", "Dobrovoljac", "Čekaj me", "Krstovi", "Generacija", "Priča iz prve ruke.

Filmovi su titlovani na srpski jezik, a ulaz je slobodan.

"Pauza za film" je jedini filmski festival u Rusiji koji je u potpunosti posvećen temi Velikog otadžbinskog rata i Drugog svetskog rata.

Realizuje se od 2015. godine, a u takmičarskom programu festivala učestvuju igrani, dokumentarni i animirani filmovi mladih reditelja do 35 godina.

Pobednički filmovi festivala se jednom godišnje prikazuju u evropskim prestonicama, oslobođenim u ofanzivnim operacijama sovjetske armije na Berlin 1944-1945.

Projekat sprovodi Fondacija za socijalnu podršku građana "Most generacija".

image