Opera iz Sankt Peterburga gostuje večeras u "Madlenianumu"

Gosti iz Sankt Peterburga će delo izvesti sa kompletnom produkcijom, odnosno čitavom scenografijom i ansamblom, tako da će u ekipi biti oko 150 ljudi

Direktor "Madlenianuma" Andreja Rackov, govoreći o gostovanju Državne kamerne opere Sankt Peterburga 16. oktobra sa operom "Vampir", istakao je da je to romantična opera Hajnriha Maršnera sa gotskim motivima.

Prema njegovim rečima, gosti iz Sankt Peterburga će delo izvesti sa kompletnom produkcijom, odnosno čitavom scenografijom i ansamblom, tako da će u ekipi biti oko 150 ljudi.

Kako je istakao, "bilo je komplikovano da se to ostvari i desi" i sa Državnom kamernom operom Sankt Peterburga su vođeni višemesečni pregovori, razgovori i dogovori.

"Kod njih su sve produkcije urađene na najvišem mogućem nivou. To je ono zašto sarađujemo sa njima već toliko godina, jer znamo da ne može da bude loša predstava", istakao je Rackov.

Napomenuvši da je u Rusiji konkurencija jako velika, Rackov je primetio da je opera iz Sankt Peterburga specifična, jer uvek nađu neki naslov kao što je "Vampir", "nešto što se ne izvodi, što nije specifično za neke prostore".

"Svetsku premijeru su imali pre godinu dana, a sad će se predstava pojaviti pred srpskom publikom, na prostoru gde to nikada nije ni izvedeno, ne samo u Srbiji, nego u ovom delu Evrope", napomenuo je Rackov.

Prema njegovim rečima, umetnički rukovodilac opere Juri Aleksandrov uvek potpisuje režiju operskih produkcija koje igraju, i "uvek ima to nešto nekako drugačije od drugih reditelja".

"Uvek se vezuje za analizu čoveka, povlačenje paralele sa današnjim dešavanjima i zato njihove produkcije jesu tako zanimljive. A o izvođačkom kvalitetu mislim da nema potrebe uopšte govoriti", rekao je Rackov.

On je posebno pomenuo dirigenta Maksima Valjkova, koji je kod nas već desetak puta gostovao sa predstavama i koncertima, a muzičari sa kojima je sarađivao u "Madlenianumu" su bila "apsolutno nepodeljena što se tiče kvaliteta dirigenta".

Sezona u "Madlenianumu" je nedavno počela komedijom "Godišnjica", zatim je u septembru bila i opera "Sestra Anđelika", u saradnji sa Rosi (Rosy) festom, i modno-pozorišni performans "Moć umetnosti šest heroina", podstio je Rackov.

Najavivši za novembar premijeru "Gordosti i predrasude" po romanu Džejn Ostin, Rackov je dodao da je to "drama koja će po svemu sudeći obeležiti prvi deo sezone".