Kultura

U Vašingtonu sutra počinje "Srpski filmski festival"

Festival, na kojem će biti upriličena i jedna premijera, biće održan na četiri reprezentativne lokacije glavnog grada SAD
U Vašingtonu sutra počinje "Srpski filmski festival"Getty © ANDREY DENISYUK

U Vašingtonu sutra počinje "Srpski filmski festival" (Serbian Film Festival), a tu najveću manifestaciju srpskog filma u SAD, koja će se održati pod pokroviteljstvom Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Srbije, svečano će otvoriti direktor Kancelarije Arno Gujon.

Ovaj četvorodnevni događaj, organizovan sa idejom da promoviše kulturne vrednosti Srbije, obuhvatiće projekcije sedam igranih filmova, panel diskusije, nagrade i druženje filmskih radnika i ljubitelja sedme umetnosti, a pored Gujona, koji boravi u službenoj poseti Vašingtonu, ceremoniji otvaranja prisustvovaće i njegov zamenik Olga Milojević.

Šest od sedam filmova iz 2023. i 2024 godine biće u takmičarskom programu, a nagrade stručnog žirija biće dodeljene u tri kategorije - najbolja glumica, najbolji glumac i najbolji reditelj.

O najboljem filmu odlučiće publika glasanjem tokom festivala na čijem programu će biti i srpski kandidati za Oskara - film Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje (2023) i film Miroslava Lekića, "Ruski konzul" (2024).

Publiku očekuje i premijera antiratnog filma "Bauk" Gorana Radovanovića, koji govori o dečjem doživljaju sveta u periodu kada bombardovanje prekine bezbrižno detinjstvo.

Na repertoaru su još i filmovi "Sunce mamino" Koste Đorđevića, koji otvara festival, zatim "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića i trenutno jedan od najgledanijih filmova u Srbiji "Nedelja",Nemanje Ćeranića o životu pevača Džeja Ramadanovskog.

Pravi kuriozitet festivala je specijalna projekcija prve dve epizode serije "Sablja", reditelja Gorana Stankovića i Vladimira Tagića, koja govori o atentatu na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Organizatori podsećaju da je serija u aprilu dobila nagradu za specijalnu interpretaciju celoj glumačkoj ekipi, na festivalu "Canneseries" u Kanu.
U revijalnom delu publika će moći da vidi i "Ala je lep ovaj svet Filipa Čolovića.

Svi filmovi imaju prevod na engleski, a i sam program će se odvijati na engleskom kako bi srpski film dospeo i do široke američke publike.

Organizatori naglašavaju da je Festival upriličen sa idejom da promoviše kulturne vrednosti Srbije i pomogne boljem pozicioniranju srpske filmske industrije i filmskih radnika u Americi.

Taj značajan događaj omogućen je zahvaljujući mladim snagama neprofitne organizacije iz Vašingtona "Krug Orfelin", koja je posvećena promovisanju srpske kulture sa posebnim fokusom na interkulturalnost u smislu prožimanja srpske sa drugim regionalnim i svetskim kulturama.

Gujon će se sa saradnicima tokom boravka u Vašingtonu sastati sa američkim novinarima, održati niz sastanaka sa predstavnicima političkih instituta i prisustvovati svečanom prijemu u Ambasadi Srbije, koji će biti upriličen za predstavnike diplomatskog kora, novinare, glumce i reditelje koji će prisustvovati Festivalu srpskog filma.

image