Kultura

Parlić: Na Sajmu knjiga 75 dela autora sa Kosmeta koji stvaraju u nemogućim uslovima

U hali 4 Beogradskog sajma, na prostoru od 300 metara kvadratnih, čitalačkoj publici predstaviće se brojni izdavači i izlagači, kao i Eparhija raško-prizrenska, manastiri, fakulteti, biblioteke i domovi kulture
Parlić: Na Sajmu knjiga 75 dela autora sa Kosmeta koji stvaraju u nemogućim uslovima© Antonio Ahel/ATAImages

Kancelarija za Kosovo i Metohiju učestvovaće na predstojećem 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i predstaviti oko 75 dela iz oblasti nauke, kulture i umetnosti srpskih autora sa prostora AP KiM koji u gotovo nemogućim uslovima stvaraju i čuvaju kulturni identitet na prostoru južne pokrajine, izjavila je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Parlić je rekla za Tanjug da je učešće na sajmu izuzetno važno za naš narod i dodala da je Srbija ponosna na borbu srpskog naroda za opstanak na AP KiM.

"Ponosni smo što se naš narod, koji ne odustaje, kroz pisanu reč bori za očuvanje sopstvenog identiteta i državnosti. Želim da im se zahvalim u ime države Srbije na tome što se trude da noviju tešku istoriju sačuvaju od zaborava", dodala je ona.

Parlić je navela da će se u hali 4 Beogradskog sajma, na prostoru od 300 metara kvadratnih, čitalačkoj publici predstaviti brojni izdavači i izlagači, kao i Eparhija raško-prizrenska, manastiri, fakulteti, biblioteke i domovi kulture, svi oni koji stvaraju u gotovo nemogućim uslovima.

"Koristim priliku da pozovem sve ljubitelje knjige i pisane reči, kao i kosovsko -metohijskog stvaralaštva da se upoznaju sa radom autora koji rade u izuzetno teškim uslovima", rekla je Parlić.

Ona je naglasila da je na štandove Kancelarije za KiM dobrodošao svako ko želi da spozna težinu i toplinu kosovsko-metohijske reči, kao i da posetioce očekuje raznovrsna tematika.

Kako je navela, ove godine će se predstaviti veliki broj mladih stvaralaca, kao i dece koja se bave ikonopisanjem, a njihove radove posetioci će moći da vide u četvrtak, 24. oktobra, kada se održava tradicionalni školski, odnosno dečji dan.

Parlić je podsetila da je tokom prošlogodišnjeg Sajma knjiga štandove sa AP KiM posetilo više od 3.000 ljudi i da su se ljubitelji pisane reči najviše zadržavali ispred štandova Eparhije raško-prizrenske i brojnih fakulteta, kao i biblioteke "Ivo Andrić" i Arhiva Kosova i Metohije.

Ona je izrazila nadu da će ove godine biti mnogo više posetilaca na štandovima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Međunarodni sajam knjiga počinje sutra i traje do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, a publici će se pod sloganom "Reč je slobodna" predstaviti više od 400 izlagača.

image