Izložba posvećena 80. godišnjici od oslobođenja Beograda otvorena na Kalemegdanu

Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju postavku arhivskih crno - belih fotografija posvećenih oslobođenju od nacističkih okupatora

Izložba Državnog centralnog muzeja savremene istorije Rusije, posvećena 80. godišnjici od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, otvorena je danas na Kalemegdanu.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Rusije Aleksandar Bocan - Harčenko, predstavnik Državne dume Rusije Konstantin Zatulin, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miomir Đorđević, kao i druge zvanice.

Otvarajući izložbu Zatulin je istakao da su slike koje su postavljene na izložbi svedoci prijateljstva između Srbije i Rusije.

"Izložba je posvećena predstojećim prazniku 80 godina od oslobođenja Beograda koji se dogodio upravo na Kalemegdanu. Srbija je verna sećanju na našu zajedničku pobedu nad fašizmom i mi u Rusiji to jako cenimo", rekao je Zatulin.

Đorđević je istakao ulogu koju je ruska vojska imala u oslobođenju Beograda.

"Činjenica da pričamo o 80 godina pobede ruske i srpske armije nad nacističkim okupatorom je dovoljna da svako ko poznaje istoriju zna koliko je Rusija učinila da srpski narod bude oslobođen", rekao je Đorđević.

On je dodao da su posete predsednika Rusije Vladimira Putina dovoljan pokazatelj "bliskog i bratskog odnosa dve zemlje".

Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju postavku arhivskih crno - belih fotografija posvećenih oslobođenju od nacističkih okupatora.