Kultura

Počeo 67. Sajam knjiga

Na sajmu će svoje delo "Mastermajnd" predstaviti pisac iz Gvatamale Dejvid Unger dok će se slovenačka antropološkinja Nataša Rogelja predstaviti sa knjigom "13. mesec"

Na Beogradskom sajmu otvoren je 67. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Književna manifestacija od najvećeg ugleda u ovom delu Evrope, ove godine, održava se pod sloganom "Reč je slobodna", uz učešće više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva. Zemlja počasni gost je Kuba.

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić istakla je uoči Sajma knjiga da je to najznačajnija i najposećenija manifestacija koja se održava u zemlji i regionu.

"Na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviće se 418 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva", naglasila je Selićeva.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga gostovaće 18 književnika iz Kube, a prvi put će prezentovati svoja dela i pisac Dejvid Unger kao i slovenačka antropološkinja Nataša Rogelja, a po rečima PR sajma Jelene Videnović, zvezda sajma biće britanski autor Toni Parsons.

"Toni Parsons učestvuje u čak dva programa, jedan program će biti posvećen isključivo njemu i njegovoj književnosti, a u drugom programu on će razgovarati sa Dejanom Stojiljkovićem o temi književnog žanra", rekla je Videnovićeva za Tanjug.

Ona je najavila da će svečano otvaranje biti održano večeras u 18 časova i da će na njemu održati govor srpska književnica Milena Marković kao i počasni gost, koji će govoriti u ime kubanske delegacije, pisac Migel Barnet.

On će na sajmu predstaviti svoje delo "Sećanja jednog odbeglog groba" zajedno sa ostalih 17 članova kubanske delegacije koji su specijalno za sajam preveli svoja dela na srpski jezik.

Na sajmu će svoje delo "Mastermajnd" predstaviti pisac iz Gvatamale Dejvid Unger dok će se slovenačka antropološkinja Nataša Rogelja predstaviti sa knjigom "13. mesec" koja je 2019. godine bila proglašena jednom od 10 najčitanijih knjiga u Sloveniji.

Videnovićeva je objasnila da će program biti održan u četiri celine od kojih će jedna biti posvećen dečijoj književnosti sa nazivom "Hiljadu zašto?" na kojoj će Ljubivoje Ršumović održati radionicu za najmlađe gde će ih učiti kako da napišu pesmu.

Na pitanje da li će sledeće godine sajam knjiga biti održan na istoj lokaciji kao i do sada ona je navela da se naredno izdanje već priprema i da će se on održati na starom dobrom mestu ispod kupola Beogradskog sajma.

Programi za decu biće održani u sali "Jovan Jovanović Zmaj", a biće predstavljena programska celina pod nazivom "Sumnjivo lice" po komediji Branislava Nušića.

Kroz programske celine biće predstavljena izdanja i sadržaji, a program obuhvata i različite tribine. „"Porodični dani" najavljeni su za 21. i 22. oktobar.

image