Kultura

Srpski kandidat za Oskara: Film o poslednjim danima kneza Mihaila

Film reditelja Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje" prati poslednje dane srpskog kneza, čije ubistvo je zaustavilo oslobađanje balkanskih naroda
Srpski kandidat za Oskara: Film o poslednjim danima kneza Mihaila© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Selekciona komisija za odabir srpskog kandidata za nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke većinom glasova donela je odluku da je srpski kandidat za Oskara za 2023. godinu film "Što se bore misli moje", reditelja Milorada Milinkovića, saopštio je Filmski centar Srbije.

"Što se bore misli moje" je film o ubistvu srpskog kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i prati poslednje dane zaljubljenog čoveka koji se bori sa osećanjem dužnosti prema svom narodu dok se protiv njega kuje kobna zavera.

Ta zavera će pak zaustaviti oslobađanje balkanskih naroda, a Srbija će se još jednom naći na prekretnici.

Film je nazvan po istoimenoj ljubavnoj pesmi koju je knez Mihailo napisao kneginji Kleopatri Karađorđević.

Dragan Mićanović tumači kneza Mihaila, dok likove njegovih savremenika i istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i drugi.

Po rečima tumača glavne role, ekipa filma je, pripremajući se za rad, dosta koristila literaturu i posećivala biblioteke i muzeje.

"Išli smo u Muzej grada Beograda, gde su nam pokazali lične predmete kneza Mihaila. Ostali smo zapanjeni kad smo videli odelo u kom je ubijen. Takve stvari su potresne. Ubijen je na surov način i to prilično govori o vremenu koje je trebalo da prikažemo u filmu", izjavio je Mićanović za "Kurir".

Dodao je da mu je drago što je oživeo vladara koji je imao izraziti senzibilitet za umetnost i kulturu i koji je bio talentovan za poeziju.

"Bio je vrsan pesnik, vezan za kulturu i umetnost. Dao je 5.000 dukata za izgradnju Narodnog pozorišta u Beogradu, i to svojih! Sagradio je prelepo pozorište. I danas kad tamo uđete, osećate se kao da ulazite u hram kulture", zaključio je Mićanović.

"Što se bore misli moje" biće kandidat na 96. dodeli Oskara, najavljenoj za 10. mart 2024, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) u 2023. godini.

image