Izložba "Nadežda Petrović u Parizu" u Kulturnom centru Srbije u Gradu svetlosti

Izložba posvećena umetnosti velike srpske slikarke, na kojoj će biti osvetljeni njen boravak i život u Francuskoj, biće otvorena od 11. do 27. oktobra u francuskoj prestonici

Izložba "Nadežda Petrović u Parizu", priređena povodom obeležavanja 150 godina od rođenja velike srpske umetnice, biće otvorena 11. oktobra u Kulturnom centru Srbije u francuskoj prestonici.

Autorke izložbe Mišela Blanuša i Katarina Krstić, kustoskinje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji je organizator iste, priredile su umetničko-dokumentarnu izložbu koja predstavlja život i umetničko delo Nadežde Petrović, sa fokusom na njen kratak, ali umetnički vrlo intenzivan i značajan boravak u Parizu, od 1910. do 1912. godine – Pariski period njenog stvaralačkog opusa.

Koncept izložbe osmišljen je kroz hronološko-tematske celine predstavljene u dva dokumentarna segmenta o životu i umetnosti srpske umetnice u Gradu svetlosti.

Prvi segment (fotografije, privatna prepiska, kao i filmovi o životu i umetničkom radu) prikazuje priču iz života umetnice – kroz lični aspekt osvetljeni su njen boravak i život u Parizu i tako objašnjen veoma značajan trenutak njenog stvaralaštva.

Pored inspirativne i vrlo dinamične životne priče, na izložbi će kao poseban segment biti predstavljen i istorijski značajan likovni opus nastao za vreme njenog boravka u francuskoj prestonici, prikazan kroz dokumentarno-narativne segmente – reprodukcije najznačajnijih umetničkih dela iz ovog perioda i kratke tekstualne stilsko-formalne elaboracije o njima.

Nadežda Petrović (1873–1915) je bila svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka.

Sa vremenske distance veće od jednog i po veka, njena umetnost može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju.

Nadeždin pristup slikarstvu je rezultat školovanja u Minhenu i boravaka u Parizu i Italiji, ali i konstantno vraćanje Srbiji koje se reflektuje kroz teme koje nose predznak nacionalnog.

Njeno slikarstvo prepoznato je kao modernističko i može se podeliti na nekoliko perioda: vreme školovanja u Minhenu, srpski period u više faza, prva rana kada stvara u stilu impresionizma, i kasnije kada nastaju dela bogatog kolorističkog ekspresionizma; potom odlazi u Pariz gde nastavlja sa usvojenim kolorizmom i dostiže potpunu zrelost, i na kraju ratni period, kada uz učešće u njemu kao bolničarka, slika dela inspirisana rodnim podnebljem, u stilu ekspresionističkog kolorizma.

Izložba "Nadežda Petrović u Parizu" u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće otvorena do 27. oktobra 2023. godine.