Odlazak filmskog Dambldora: Preminuo britanski glumac Majkl Gambon

Gambon je karijeru počeo sa čuvenim Lorensom Olivijeom, kao jedan od prvih članova Kraljevskog nacionalnog teatra u Londonu a tokom šest decenija rada osvojio je sve najznačajnije pozorišne nagrade

Britanski glumac ser Majkl Gambon, poznat po ulozi Dambldora u filmovima o Hariju Poteru, preminuo je u Londonu u 82. godini, saopštila je danas njegova porodica.

U saopštenju je navedeno da je Gambon umro mirno u bolnici od posledica upale pluća.

Gambon je počeo glumačku karijeru sa čuvenim Lorensom Olivijeom, kao jedan od prvih članova Kraljevskog nacionalnog teatra u Londonu. Tokom šest decenija karijere, dobio je tri nagrade "Olivije", dve nagrade Udruženja filmskih glumaca i četiri BAFTA nagrade - priznanja Britanske filmske akademije.  Kraljica Elizabeta Druga ga je 1999. proglasila vitezom za zasluge u drami.

Na filmu je debitovao u "Otelu" 1965. godine, a igrao je u filmovima "Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik", "Krila goluba", "Kraljev govor", "Biti Džulija", "Kvartet"...

Posebno se proslavio ulogom Albusa Dambldora u serijalu filmova o Hariju Poteru od 2004. do 2011. godine, zamenivši pokojnog Ričarda Harisa.