Kultura

Raspisan konkurs za nagrade "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović"

Predloge za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2023. treba dostaviti Biblioteci do poslednjeg dana u godini, dok se predlozi za književna dela za decu i omladinu na srpskom jeziku mogu poslati do 15. decembra 2023
Raspisan konkurs za nagrade "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović"© Photo: Milos Tesic/AT

Biblioteka grada Beograda (BGB) raspisala je konkurse za književne nagrade "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović".

Predloge za dodelu "Beogradskog pobednika" za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen od 1. januara do 31. decembra 2023. godine pisci i izdavači mogu dostaviti u pet primeraka do 31. decembra BGB-u.

Nagrada "Beogradski pobednik” je ustanovljena 2021. a sastoji od statue, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Kako je najavljeno, nagrada će biti dodeljena u drugoj polovini januara 2024. godine.

Prvi laureat bio je Drago Kekanović, nagrađen za roman "Privrženost", dok je prošle godine "Beogradski pobednik" pripao Goranu Petroviću za knjigu "Papir sa vodenim znakom".

Predloge za nagradu "Dušan Radović" za književnost za decu i omladinu u okviru svih žanrova na srpskom jeziku, objavljene od 15. decembra 2022. do 15. decembra 2023, mogu dostaviti u tri primerka pisci i izdavači do 15. decembra BGB-u.

Odluka o dobitniku nagrade biće saopštena 6. februara 2024. godine, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije "Poletarac" na Televiziji Beograd, prema tekstu Dušana Radovića, a u režiji Džona Bajforda.

Nagrada "Dušan Radović" sastoji se od statuete, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Priznanje koje nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih pisaca koji je veliki deo svog opusa posvetio stvaralaštvu za decu dosad su dobili Dejan Aleksić ("Malo-malo pa slon", 2022)  i Ana Petrović ("Stripoterapija", 2022).

image