Kultura

Počinje 57. Bitef: U glavnom programu i dve srpske predstave

Na otvaranju festivala, 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće izvedena nemačka predstava "Deca sunca" Maksima Gorkog, u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik
Počinje 57. Bitef: U glavnom programu i dve srpske predstave© Битеф / Јаков Симовић

Pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija", 57. Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef), pod vođstvom novog selektorskog tima na čelu sa rediteljem Nikitom Milivojevićem, predstaviće do 10. oktobra nagrađivane evropske i domaće "bitefovske" predstave, uz bogat prateći program.

Na svečanom otvaranju festivala, 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće odigrana nemačka predstava "Deca sunca" Maksima Gorkog, u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik.

Gosti 57. Bitefa, kako je najavljeno, biće autori i autorke svih odabranih produkcija iz Nemačke, Grčke, Mađarske, Litvanije, Švedske, Burkine Faso i Belgije, dok su domaći predstavnici "Atelje 212" i "Stanica - Servis za savremeni ples", uz "Božanstvenu komediju" BDP-a, van konkurencije.

Predstava "Deca sunca" pozorišta Šaušpilhaus Bohum zasnovana je na delu koje je Maksim Gorki napisao 1905. godine, nakon radničkih demonstracija u Sankt Peterburgu. Međutim, rediteljka Mateja Koležnik smestila je "Decu sunca" u kontekst svojevrsne revolucije šezdesetih godina 20. veka, gradeći precizne i detaljne portrete likova, u isto tako detaljnom i hiperrealističnom prikazu scenskog prostora. Tako se, predstava "Deca sunca" čini kao muzejski primerak, ali Koležnik zapravo približava likove Gorkog ljudima današnjice, koji živimo u svetu iznova i iznova definisanom krizama.

Domaća predstava 57. Bitefa "Kao i sve slobodne devojke" Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić, biće izvedena 6. oktobra na matičnoj sceni u Ateljeu 212. Drugi srpski predstavnik na festivalu - "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" autora i koreografa Igora Koruge, u produkciji Stanice, na programu je iste večeri u Bitef teatru.

Komad "Kao i sve slobodne devojke" inspirisan je pričom o sedam 13-godišnjih devojčica koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji.

"Ovo je jedan od najizvođenijih srpskih dramskih komada u Evropi i svetu, ali kod nas do sada nikada nije produciran. Komadom smo propitivali izvođačke okvire u dramskom teatru, kao i pitanje reprezentacije", naveo je dramaturg Dimitrije Kokanov povodom te predstave, u kojoj uloge devojčica igraju odrasle glumice, kao i glumci.

Predstava Igora Koruge "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom", koja je okupila pionire nezavisne plesne scene, vodi publiku kroz nekoliko decenija njihovih plesnih karijera, a bavi se pozicijom savremenom plesa i preispituje njegovu održivost tokom četiri poslednje decenije.

U glavnom programu 57. Bitefa 7. i 8. oktobra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" biće izvedena opera-performans "Sunce i more", kojom je Litvanija učestvovala na 58. Bijenalu umetnosti u Veneciji, osvojivši "Zlatnog lava" za taj projekat autorki Rugile Barzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite, u produkciji Neon Realism iz Kaunasa.

Publika Bitefa imaće priliku 9. oktobra u Pozorištu na Terazijama da pogleda komad "Žan" Ivane Sajko, u produkciji Riksteatrena i Dramatena iz Stokholma i režiji Anje Suše, nekadašnje selektorke Bitefa.

image