Kultura

Prva moderna prezentacija nekropole i rimskog vodovoda kod Skupštine Srbije

Pored rimskog akvadukta, pronađeni su grobovi i sarkofazi iz perioda 3. i 4. veka
Prva moderna prezentacija nekropole i rimskog vodovoda kod Skupštine Srbije© РТ Балкан

Nepokretna kulturna dobra, uključujući i rimski vodovod s kraja drugog i početka trećeg veka, pronađena u arheološkim istraživanjima na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice, biće prezentovana u parkovskoj površini iznad podzemne garaže nakon njene izgradnje, saopštili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tokom iskopavanja, arheolozi su otkrili grobove i sarkofage iz perioda 3. i 4. veka i oni će trajno biti izmešteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

"Ovo će biti prvi put da, na prostoru koji je nekada pripadao jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma, budu prezentovani ostaci rimskog akvadukta na način na koji su takvi nalazi već prezentovani u metropolama sveta", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, deo akvadukta će biti izmešten i na odgovarajući način odložen na adekvatno mesto do završetaka radova.

Nalazi su nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum, pa je Zavod osnovao Komisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza, sa idejom da arheološka struka donese stav o značaju i načinu prezentovanja pronađenih nalaza.

Članovi Komisije su glavni gradski urbanista Marko Stojčić, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda Milorad Ignjatović, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu Vesna Bikić i muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije Adam Crnobrnja.

Tu su i arheolog konzervator-istraživač savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Blagojević, viši konzervator Nela Mićović i konzervator Ksenija Milenković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Komisija je utvrdila da deo rimskog vodovoda predstavlja jedinstven primer očuvanog dela rimskog akvedukta u Singidunumu, kaže se u saopštenju.

Zavod je propisao mere tehničke zaštite za izradu Projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

image