Kultura

Počinje 55. Bemus: Ruski pijanista Boris Berezovski stiže u Beograd

Virtouz Berezovski priređuje resital kojim će, između ostalog, obeležiti i 100. godišnjicu rođenja ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Rahmanjinova
Počinje 55. Bemus: Ruski pijanista Boris Berezovski stiže u Beograd© Цебеф

Festival klasične muzike - Beogradske muzičke svečanosti, 55. Bemus, biće održan od 8. do 22. oktobra na više lokacija u Beogradu.

U bogatom programu festivala biće predstavljene zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva, kao što su: ruski pijanista Boris Berezovski, britanski virtuoz na violini Najdžel Kenedi, grčki sopran Vasiliki Karajani i drugi.

Koncerti će biti priređivani u Kolarčevoj zadužbini, Narodnom muzeju, Beogradskoj filharmoniji, Narodnom pozorištu.

Čuveni ruski pijanista Boris Berezovski priređuje resital kojim će, između ostalog, obeležiti i 100.-godišnjicu rođenja ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Rahmanjinova (1873-1943), dok mu se na koncertnom podijumu kao gosti pridružuju članovi grupe "Bluz doktors".

"Bile su priče, kada smo objavili program, zašto dolazi Boris Berezovski, jer je imao, po nekima, problematične političke izjave u vezi sa situacijom u Ukrajini. Nas to ne zanima, jer Bemus nije politički festival, već umetnički. Takođe, Berezovski, koji je toliko puta već gostovao kod nas, nije političar, samim tim zanimaju nas njegovi umetnički kvaliteti koji su besprekorni", naveo je umetnički direktor festivala Bojan Suđić o Berezovskom koji je poslednjih godina u Srbiji gostovao i u Beogradskoj areni kao specijalan program Bemusa, zatim u Kolarčevoj zadužbini, a 2022. prvi put je nastupio i kod Emira Kusturice na festivalu "Kustendorf klasik" na Mokroj Gori, Mećavniku.

Festival će početi 8. oktobra Gala koncertom posvećenom velikom jubileju – 100.-godišnjici rođenja slavne operske dive Marije Kalas, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Najlepše operske arije i duete interpretiraju grčki sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova. Na programu će biti dela Belinija, Verdija, Pučinija, Tome i Čilea.

Među vrhuncima Bemusa su i dva koncerta slavnog violiniste Najdžela Kenedija, koji se nakon pet godina ponovo druži sa beogradskom publikom, ovoga puta sa programom koji je u potpunosti posvećen koncertnoj muzici Johana Sebastijana Baha. Kenedi će nastupati dve uzastopne večeri na Kolarcu, na zatvaranju 55. Bemusa.

Podsetimo, Najdžel Kenedi je poslednjih godina i decenija uvek lako i brzo rasprodao koncerte u "Sava centru", svaki put maksimalno raspoložen i duhovit u svojim nastupima.

"Nije ga bilo pet godina kod nas, a za ovaj nastup Kenedi je tražio da mu unapred pošaljemo slike svih muzičara iz našeg ansambla koji će svirati sa njim te dve završne večeri. Želeo je da se tako na daljinu upozna sa kim svira, odnosno da ih vidi na slikama, da čuje njihova izvođenja, da čita njihove biografije, pa da odobri. To mu je bio zahtev. Najdžel Kenedi i ruski pijanista Boris Berezovski pružaju pravu ekskluzivnost festivalu", podvukao je Suđić, preneo je Tanjug.

Dirigent Suđić je ocenio da "nemamo bolji i prestižniji muzički festival od Bemusa", i podsetio da je u njegovoj istoriji bilo reči da se on ugasi i pretvori u neku drugu manifestaciju, ali mu je drago da se to nije dogodilo.

"U novim vremenima i okolnostima u kojima se nalazimo, Bemus je i dalje ostao festival nad festivalima, i svi zajedno želimo da on bude sve bolji i kvalitetniji u budućnosti", zaključio je Suđić.

Priznati violinista Roman Simović će nastupiti kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na koncertu posvećenom muzici ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča. Ovim koncertom će dirigovati upravo umetnički direktor Bemusa Suđić, baš kao i koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS, na kome se izvodi "Rekvijem" Đuzepea Verdija. 

Drugi koncert Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom dirigenta Premila Petrovića, takođe je posvećen romantičarskoj muzici, uz učešće violiniste Stanka Madića kao soliste na Koncertu u De-duru Johanesa Bramsa.

image