Kultura

Predstava "Žensko srce u šinjelu" izvedena u Pekingu

Komad koji prati život tri heroine iz Prvog svetskog rata naišao na odličan prijem publike u Kini
Predstava "Žensko srce u šinjelu" izvedena u Pekingu© Фото Д. Јереминов

Predstava "Žensko srce u šinjelu" u režiji Mirjane Karanović i po tekstu Mihajla Vitezovića odigrana je pred punim gledalištem Srpskog kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu.

"Ne može se rečima opisati koliko je bilo veličanstveno, dostojanstveno, sa koliko poštovanja i ljubavi nas je primila publika", izjavila je glumica Vesna Šašić Paštrović.

Radnja komada "Žensko srce u šinjelu", inače prva predstava izvedena u centru "Ivo Andrić", prati život tri heroine iz Prvog svetskog rata: Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke sa činom kapetana u srpskoj vojsci, i slikarke Nadežde Petrović, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.

U predstavi igraju Vesna Šašić Paštrović, Nina Grahovac i Jovana Petronijević.

Izvođenju u subotu, 7. oktobra, prisustvovali su ambasadorka Srbije Maja Stefanović, vojni izaslanik Slobodan Novaković, predstavnici kineskog ministarstva kulture, studenti Katedre za srpski jezik u Pekingu, kineski glumci, kao i brojni ljubitelji srpske kulture i istorije.

"Nakon predstave dugo smo razgovarale s publikom. Srećne smo. Ponosne. Bilo je zaista veličanstveno. Nema čoveka koji je nakon naše izvedbe bio ravnodušan. Sudbine ove tri hrabre žene dirnule su ne samo naše sunarodnike nego i Kineze", dodala je Vesna Šašić Paštrović.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama predstava je stigla do Pekinga, nakon što je premijerno izvedena 2018. godine, od kada je odigrana 58 puta širom Srbije i Republike Srpske.

"Žensko srce u šinjelu" čeka još 14 izvođenja u okviru kulturne razmene u regionu – u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i u Republici Srpskoj.

image