Kriza u raju: Scenaristi prihvatili novi ugovor s holivudskim studijima, glumci i dalje u štrajku

Prihvatanjem trogodišnjeg ugovora Udruženje američkih pisaca i zvanično je okončalo štrajk, dok glumački sindikat nastavlja pregovore

Članovi Udruženja američkih pisaca (VGA) odobrili su novi trogodišnji ugovor s velikim holivudskim studijima, pet meseci nakon što je sindikat scenarista krenuo u štrajk koji je doveo do previranja u holivudskoj filmskoj i TV produkciji posebno ako se uzme u obzir činjenica da im se tokom leta u obustavi rada pridružio glumački sindikat.

Iz VGA su saopštili da je 99 odsto članova koji su glasali podržalo ugovor, kojim je pre svega predviđeno povećanje plata, kao i zaštita u vezi s korišćenjem veštačke inteligencije, što znači da je štrajk i zvanično okončan, preneo je Rojters.

Štrajk holivudskih pisaca, prvi u poslednjih 15 godina, počeo je 2. maja, nakon što više od 11.500 autora nije uspelo da postigne dogovor sa studijima kao što su "Volt Dizni" i "Netfliks" o većoj plati.

Za zahtevom za većim zaradama posegli su pošto više od 50 odsto scenarista TV serija prima minimalac iako TV striming doživljava bum.

Okvirni dogovor o trogodišnjem ugovoru koji su postigli čelnici VGA s Alijansom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), grupom koja je predstavljala studije, striming i produkcijske kompanije, postignut je 24. septembra, ali su s istim morali da se slože odbor i članovi VGA ne bi li štrajk bio stavljen ad akta.

Imajući u vidu da su se scenaristima već 13. jula pridružili članovi Udruženje glumaca i Američka federacija TV i radio umetnika (SAG-AFTRA), pričinjena je velika šteta – zaustavljeno je snimanje brojnih TV programa, serija i filmova, dok je ekonomista Milken instituta Kevin Klovden procenio da je štrajk koštao američku ekonomiju oko pet milijardi dolara.

Članovi SAG-AFTRA bili su nezadovoljni primanjima, te su predložili da neutralna kompanija meri uspeh emisija i da isplate zarada budu povezane s uspehom produkcija, što je AMPTP odbio.

Zbog štrajkova holivudskih pisaca i glumaca, pored mnoštva malih, nezavisnih produkcija, stradali su i skupi projekti "Dedpul 3" s Rajanom Rejnoldsom i Hju Džekmanom, te "Gladijator 2" Ridlija u kojem glume Pol Meskal, Pedro Paskal i Denzel Vošington, kao i nastavak "Avatara" Džejmsa Kameruna, koji su svi odloženi za naredne godine.

Brojne "Diznijeve" produkcije po Marvelovim stripovima su odložene za kraj 2024. i početak 2025, uključujući filmove "Blejd" i "Fantastična četvorka 2", kao i "Sonijeve" ekranizacije segmenata priča o Spajdermenu.

Što se tiče malih ekrana, publika koja je volela TV serije "Beli lotus", "Euforiju", "Kuću zmaja", "Last of as" moraće da sačeka za nastavke 2025. godinu.

Holivudski glumci i scenaristi zajedno su štrajkovali poslednji put 1960, kada je predsednik SAG-a bio glumac i budući predsednik SAD Ronald Regan.