Kultura

Predvečerje uspona nacizma: JDP priprema predstavu "Limeni doboš", premijera u decembru

Po motivima romana Gintera Grasa, jednog od najvažnijih književnih dela 20. veka, nemački reditelj Folker Šlendorf snimio je 1979. godine istoimeni film koji je osvojio najvažnije svetske nagrade
Predvečerje uspona nacizma: JDP priprema predstavu "Limeni doboš", premijera u decembru© ЈДП

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) saopštilo je danas da su počele probe predstave "Limeni doboš", po motivima romana Gintera Grasa, u režiji Vasila Hristova. Premijera se očekuje u decembru na Velikoj sceni "Ljuba Tadić".

"Limeni doboš", jedan od najvažnijih romana 20. veka, delo je koje je pomerilo granice književnosti i po kome je 1979. Folker Šlendorf snimio čuveni film i osvojio najvažnije filmske nagrade u svetu, podsećaju iz JDP-a.

U "Limenom dobošu" Oskar Macerat je tridesetogodišnji pacijent psihijatrijske ustanove koji je kao trogodišnji dečak u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata odlučio da prestane da raste.

"Protestujući protiv odraslih, Oskar komentariše istorijska dešavanja iz dečije perspektive, crtajući sliku sveta koji hrli ka samouništenju", kaže se u saopštenju JDP-a.

U predstavi igraju Miodrag Dragičević, Jovana Belović, Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić,Tamara Šustić i Teodor Vinčić. 

Adaptaciju teksta je uradio Hristov, dramaturškinja je Vesna Radovanović, scenograf Konstantin Trpenoski, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitor Nikola Kodžabašija, a scenski govorće oblikovati Ljiljana Mrkić Popović.

image