Kultura

"Žene na ivici nervnog sloma": Posle filma Pedra Almodovara, mjuzikl u Pozorištu na Terazijama

Nova predstava beogradskog muzičkog pozorišta imaće dvostruku podelu, iz praktičnih razloga, a sa tom dobrom praksom krenulo se još hit mjuziklom "Čikago" u režiji Kokana Mladenovića
"Žene na ivici nervnog sloma": Posle filma Pedra Almodovara, mjuzikl u Pozorištu na Terazijama© FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ

Novi mjuzikl Pozorišta na Terazijama "Žene na ivici nervnog sloma", prema istoimenom filmu Pedra Almodovara, u režiji Nebojše Bradića, imaće dve premijere 20. i 21. oktobra, najavljeno je danas u susretu sa novinarima u ovom teatru. 

Skoro celodnevne, naporne probe za novi veliki projekat našeg muzičkog pozorišta počele su početkom juna od kada su istim intenzitetom podjednako radile dve ravnopravne glumačke podele: Ivana Popović / Jelena Stupljanin, Hadži Nenad Maričić, Ivana Knežević / Nataša Marković, Slaven Došlo / Arsenije Tubić, Tatjana Dimitrijević / Teodora Tomašev, Jelena Jovičić / Olivera Bacić, Tanja Živković / Marta Bogosavljević, Žarko Stepanov / Nikola Bulatović, Valentina Pavličić, Milena Moravčević, Maja Noveljić Romčević...

"Radimo dvostruke podele, iz praktičnih razloga, jer se uvek može desiti da se neki glumci razbole i onda smo prinuđeni da otkažemo izvođenje. Na ovaj način mi praktično kao da imamo dve predstave i šanse za otkazivanjem su manje", objasnio je upravnik Pozorišta na Terazijama, glumac Rade Marjanović i podsetio da se sa tom praksom krenulo još sa hit mjuziklom "Čikago" u režiji Kokana Mladenovića, po istoimenom američkom filmu i predstavi na Brodveju.

Marjanović je naglasio da ovaj teatar realizuje nove velike produkcije barem jednom godišnje, kada rade već poznati svetski mjuzikl kao što je poslednjih sezona "Flešdens", prema čuvenom filmu Edrijana Lajna, a onda spremaju i domaće mjuzikle kao što su "Sa druge strane jastuka" prema 30 hit pesama Momčila Bajagića Bajage i "Crni leptir" posvećen antologijskim hitovima "Ju grupe".

Reditelj Nebojša Bradić ocenio je da su "Žene..." neobičan izbor za repertoar Pozorišta na Terazijama.

"To je ipak atipičan mjuzikl. Navikli smo da se na Terazijama igraju pitke priče, vesele, donekle sa predvidljivom konotacijom. Toga ovde nema, i mnogi ga nazivaju 'art mjuzikl'", ocenio je reditelj Nebojša Bradić koji je u ovom teatru postavio i mjuzikl "Brodvejske vragolije" (2019).

Bradić je dodao da je film Pedra Almodovara kao i mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" miks zabavno duhovite priče sa tugom i patnjom.

"Ovo je priča o usamljenim, ostavljenom i zaljubljenim ženama. Dakle treba dočarati jako brzo smenjivanje emocija, i to nije nimalo lak zadatak za glumice. Ovo je mjuzikl posvećen ženi", zaključio je Bradić.

Svetska premijera mjuzikla je bila 2010. na Brodveju (Njujork) i onda 2015. na Vest Endu (London).

Špansku crnu komediju, film "Žene na ivici nervnog sloma" Almodovar je režirao 1988. godine, prema sopstvenom scenariju. Film je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, a debitovao je i na 45. filmskom festivalu u Veneciji. Osvojio je pet "Goja" nagrada (španski Oskar), koje dodeljuje španska Akademija filmske umetnosti i nauke, i dva priznanja Evropske filmske akademije. 

image