Kultura

Završen Bitef: Anja Suša dobitnica Gran-prija "Mira Trailović" za najbolju predstavu

Najviše priznanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala otišlo je u ruke srpskoj umetnici za švedsku predstavu "Žan"(#Jeanne), dok je po oceni publike najbolja bila litvanska produkcija "Zbogom, Lindita"
Završen Bitef: Anja Suša dobitnica Gran-prija "Mira Trailović" za najbolju predstavu© Фото: Снежана Крстић

Najbolja predstava 57. Bitefa kojoj je pripao Gran-pri "Mira Trailović" je "Žan" (#Jeanne). Režiju potpisuje srpska rediteljka Anja Suša, inače bivša dugogodišnja selektorka ovog festivala koja živi i vrlo uspešno radi u Švedskoj.

Nagrađena inscenacija je nastala po tekstu hrvatske spisateljice Ivane Sajko i u koprodukcije švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten iz Stokholma.

"To je bogato pozorišno iskustvo koje pleni svojom kompleksnošću. Reč je o bajci o klasama, herojima i revolucijama, o kapitalizmu i apokalipsi, koja se kreće kroz registre istorije, kroz fantaziju, sećanje, samokritiku i proricanje sudbine", navedeno je u obrazloženju žirija takmičarskog programa.

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov", za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti, dodeljena je predstavi "Zbogom, Lindita" po konceptu i režiji Marija Banušija, u produkciji Narodnog pozorišta Grčke iz Atine. Banuši je osvojio i "Politikinu nagradu" za režiju.

Žiri oba priznanja je zapisao da "Zbogom, Lindita" gubi granice vidljivog i nevidljivog, da je reditelj uspeo da stvori nepostojanje prave smrti, te da "ova intimna priča govori o gubitku najmilijih i kako živeti nakon te tragedije, i sve vreme komad balansira između života i smrti".

Nagradu publike, koja se dodeljuje od Bitefa 1968. godine, osvojila je predstava "Sunce i more" iz Litvanije autorki Rugile Barzžukaite, Vaiva Grainite, Lina Lapelite. Ova produkcija je ocenjena visokom srednjom ocenom 4,61.

Festival je završen premijernim izvođenjem predstave "Wakatt" iz Belgije u Narodnom pozorištu.

Ovogodišnji Beogradski internacionalni teatarski festival održan je od 3. do 10. oktobra pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija". U glavnom programu prikazano je devet predstava iz Nemačke, Grčke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Belgije, Burkine Faso i Srbije.

image