Šarlota Rempling u Novom Sadu: U pozorištu mogu da doprem do duša ljudi (VIDEO)

U produkciji francuskog pozorišta, koje je osnovao Piter Bruk, nastao je poetski dijalog Šekspirovih soneta i Bahovih muzičkih svita u izvođenju čuvene glumice i violončelistkinje i rediteljke Sonja Vider Aterton

Deseti Šekspir festival zatvara 12. oktobra predstava "Šekspir/Bah" u izvođenju britanske glumice Šarlote Rempling i violončelistkinje i rediteljke Sonje Vider Aterton, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Produkcija Međunarodnog centra za pozorišna istraživanja, teatra koji je osnovao čuveni Piter Bruk (CIRT – Théâtre des Bouffes du Nord), predstaviće sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha kroz poetski dijalog.

"Ovi kratki komadi posetiocima deluju kao performans, a ne predstava, pošto su nastupi s muzikom drugačiji", izjavila je Šarlot Rempling na konferenciji za novinare u Novom Sadu i dodala da su Šekspirovi soneti savršeni izbor jer su među njima neke od najlepših ljubavnih pesama.

Slavna, pre svega, filmska glumica je rekla i da joj je Šekspir blizak iako je niko dosad nije pitao da igra u nekom njegovom delu.

"Ne znam da li bih mogla da prihvatim jer nisam šekspirovska glumica, ali jesam izvođač Šekspirovih soneta", dodala je Remplingova, uz osmeh.

Podsetivši da nije školovana glumica i da je šezdesetih godina bila tek jedna od mnogih mladih devojaka koje su namah ušle u svet filma, Remplingova je istakla da je gluma sve više postajala nešto čime će se baviti čitavog života.

"Pozorištem sam počela da se bavim kasnije, shvatila sam da mogu biti dobra, da mogu dopreti do duša ljudi, jer to je duševno putovanje. Shvatila sam i da kamera prenosi ono što osećam na platno i to vide drugi", navela je glumica.

Osnivač i direktor Šekspir festivala Nikita Milivojević istakao je kao veliku čast to što će jubilarni festival zatvoriti predstava koja spaja Baha i Šekspira, što je fantastična ideja jer su "obojica stvarala iz elemenata bezvremenog".

Ovaj internacionalni pozorišni festival osnovan je 2014. a njegov program čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela. Održava se svake godine u junu, u autentičnom ambijentu, nalik srednjovekovnom, rezidencije Vila Stanković u Čortanovcima. Većina programa jubilarnog izdanja izvedena je od 29. juna do 3. jula.

Pored komada "Šekspir/Bah" u glavnom programu su izvedene i predstave "Bogojavljenska noć" (Srbija), "Romeo i Julija" (Jermenija), "Magbet" (Turska) i "Perikle" (Velika Britanija).