Kultura

Omaž Mileni Dravić u Muzeju Jugoslovenske kinoteke

Jedna od najboljih srpskih dramskih umetnica odigrala je više od 150 filmskih uloga tokom karijere duge šest decenija i podjednako plenila u dramskim i komičnim rolama
Omaž Mileni Dravić u Muzeju Jugoslovenske kinoteke© Југословенска кинотека

Povodom pet godina od smrti glumice Milene Dravić, Jugoslovenska kinoteka priređuje svojevrsni maraton sa pet njenih filmova, koji će biti prikazani 14. oktobra u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici u Beogradu, uz besplatan ulaz.

Od podneva do večeri nizaće se filmovi u kojima je igrala diva srpskog i jugoslovenskog glumišta. Program otvara "Prekobrojna" (1962) Branka Bauera, koja joj je donela prvu "Zlatnu arenu" na festivalu u Puli. Biće prikazani i "Poseban tretman" (1980) Gorana Paskaljevića, za koji je nagrađena na Festivalu u Kanu, kao i kontroverzni "W. R. - Misterije organizma" (1971) Dušana Makavejeva.

Milena Dravić, jedna od najboljih srpskih dramskih umetnica koja je odigrala više od 150 filmskih uloga, podjednako je plenila u dramskim i komičnim rolama, pa su na repertoaru i dve komedije: "Nije lako s muškarcima" (1985) Mihaila Vukobratovića i "Špijun na štiklama" (1988) Milana Jelića.

Legat Milene Dravić deo je stalne postavke Jugoslovenske kinoteke "Naš muzej filma" u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, gde su izložene njene "Zatne arene" i druge nagrade, kao i lični predmeti. Među eksponatima je i svilena haljina koju je jedna od najboljih srpskih dramskih umetnica nosila na festivalu u Kanu kada je dobila prestižnu nagradu.

image