Traganje za pravdom: Premijera predstave "Lutka sa kreveta broj 21" u Narodnom pozorištu u Beogradu

Predstavu je režirao nagrađivani Egon Savin po tekstu Đorđa Lebovića, što je prva postavka ove drame iz 1968. godine u beogradskom nacionalnom teatru

Predstava "Lutka sa kreveta broj 21", po tekstu Đorđa Lebovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina, kao prva premijera u novoj sezoni u Narodnom pozorištu u Beogradu, biće izvedena 17. oktobra na Sceni "Raša Plaović".

Biće to, ujedno, i prva postavka ove drame iz 1968. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je autor jedan od značajnijih srpskih dramskih pisaca.

Radnja komada, zasnovana na istinitim, tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata, dešava se dve decenije posle njegovog završetka. Lebović je svojevremno govorio o razlozima da napiše potresan tekst: "Strepim od zločina koji ostaju nekažnjeni, od grehova koji ostaju neokajani. Strahujem od izjednačavanja nevinosti i krivice, pravde i nepravde, časti i beščašća, od poistovećivanja krvnika i žrtava" govorio je Lebović, preneo je Tanjug.

Reditelj Savin, koji je u ovoj kamernoj drami uloge poverio Nikoli Ristanovskom, Zorani Bećić Đorđević i Petru Strugaru, smatra da komad predstavlja "protest protiv kratkog pamćenja pred uvek latentnom mogućnošću ostvarenja ponovnog ljudskog zla".

"Ova istinita priča podseća nas da svaki čovek može postati žrtva nerazumne mržnje i nasilja. Svoje predano traganje za pravdom i istinom u ovoj drami završavamo sa ubeđenjem da žrtve nisu iskupljene i da pravda nije i ne može biti zadovoljena", ističe višestruko nagrađivani reditelj kome je ovo dvanaesta režija u beogradskom nacionalnom teatru.

Reditelj Savin potpisuje i izbor muzike, a u umetničkom timu su: Vesna Popović (scenograf), Jelena Stokuća (kostimograf) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor). Interesantno je da je dekor za predstavu izrađen u radionicama Narodnog pozorišta u Beogradu, uz učešće studenata četvrte godine osnovnih i master akademskih studija odseka scenografija Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

Naredna izvođenja ove drame biće održana 18. i 31. oktobra.