Kultura

Otvoren Muzej Marije Kalas u Atini: Detalji iz života jedne od najvećih operskih diva

Kalas bi 2. decembra 2023. napunila 100 godina, a u njenu čast najavljena je godina umetničkih događaja u Grčkoj
Otvoren Muzej Marije Kalas u Atini: Detalji iz života jedne od najvećih operskih diva© Tanjug / AP Photo / Thanassis Stavrakis

Grčka operska diva Marija Kalas jednom prilikom završila je čas na Džulijardu u Njujorku dajući studentima poslednji savet: "Nastavite da idete pravim putem - ne uz vatromete i lake aplauze, već uz izražajne fraze, sa dobrom dikcijom i zaista osećajući ono što osećate. To je ono što želim. Nisam dobra sa rečima, tako da je to to". 

Njen govor iz 1972. malo je poznat, baš kao i njena pisma, nakit i niz poklona i počasti, uključujući i poštanske marke iz Kirgistana i Konga.

Sve to sada je dostupno javnosti. Na stogodišnjicu rođenja jedne od najvećih svetskih operskih diva, Atina je u centru grada zvanično otvorila Muzej Marije Kalas, piše AP.

Muzej se nalazi pored gradske katedrale i ima pogled na Akropolj, a delove postavke povezuju crveni tepisi.

Na gornjim spratovima posetioci mogu videti kako je izgledala soba Marije Kalas u Parizu i snimke njenih najčuvenijih nastupa i predavanja na Džulijardu. U muzeju se takođe nalaze njeni kostimi, rukom pisana pisma i skice čuvenog dizajnera Manola Blanika koje su bile inspirisane Kalasovom. 

"Mislim da se prvenstveno obraćamo osobi koja je običan posetilac i koja možda ne zna mnogo o operi. Zato ih pozivamo da počnu sa prostorima gde možete da slušate i gledate kako Marija Kalas izvodi legendarne arije iz velikih opera. Na taj način sve možete da doživite. Tada se na nižim spratovima koji više podsećaju na konvencionalne muzeje možete informisati o tome ko je bila ta žena i zašto je važna", rekao je za AP rukovodilac muzeja Erato Kutsudaki.

Pevačica rođena kao Marija Kalogeropulos svoj profesionalni debi u Atini imala je kao osamnaestogodišnja studentkinja, a umrla je u Parizu u 53. godini, nakon karijere za koju mnogi navode da je i dalje neprevaziđena. 

Kalas bi 2. decembra 2023. godine napunila 100 godina, a u njenu čast najavljena je godina umetničkih događaja u Grčkoj, kao i predstojeći film "Marija" sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.

image