RT Balkan na Sajmu knjiga: Naslovi vredni vaše pažnje

Brojni autori promatraju nove političke okolnosti, a vidno su prisutne i teme vezane za rat u Ukrajini, odnosno jačanje nove Rusije

Sajam knjiga opet je tu, ali njegovo 66. izdanje održava se poslednji put na tradicionalnom mestu, pod kupolama beogradskog sajma, što je razlog više da iskoristite naredne dane (do 29. oktobra) kako biste ponovili svoje biblioteke, te zatvorili jedno poglavlje života u srpskoj prestonici.

U poznatom rasporedu u Hali 1 treba obratiti pažnju na kuću "Catena mundi". Ovaj relativno mlad izdavač koji se pre svega bavi proučavanjem nacionalne istorije, objavio je nove naslove profesora Milomira Stepića i Slobodana Antonića.

Stepićev "Geopolitički pojmovnik Balkana" pruža detaljan uvid u geopolitiku jugoistočne Evrope – u više od 600 odrednica saznaćete sve o silama i procesima koji oblikuju naše poluostrvo. Tema Antonićeve knjige "Ukrajinski rat – buđenje carstva" je raskid savremene Rusije sa Zapadom koji je započeo s ukrajinskim ratom koji je nametnuo nove državne, društvene i istorijske ideje.

Nikola Malović sabrao je esejističku prozu objavljenu u magazinu "Pečat" u knjizi "Dogodine na moru" – zanimljiva je celina u kojoj tumači komplikovane odnose između Srbije i Crne Gore i Crne Gore i Boke Kotorske, ali i ona gde potkazuje otuđenu globalističku elitu i promišlja šta nas čeka u geopolitičkim ratovima Kolektivnog zapada i Rusije.

Na štandu "Novosti" – zbornik tekstova ruskih pisaca i intelektualaca "A vi tako volite Dostojevskog" (priredio i preveo Želidrag Nikčević) koji razmatraju okolnosti nakon početka Specijalne vojne operacije. Zahar Prilepin, German Sadulajev, Lav Pirogov, Andrej Tkačov, Boris Mjačin, Marija Zaharova… zalažu se za odbranu ruskog duha, kulture i jezika, a u potezima ukrajinske vlasti vide opasnost.

Nemački novinar i pisac Udo Ulfkote u svojoj poslednjoj knjizi "Kupljeni novinari" (Informatika ad Beograd) otkrio je kako političari, tajne službe i visoke finansije upravljaju nemačkim masovnim medijima, s osvrtom na korupciju u listu "Frankfurter algemajne cajtung". Takođe, naveo je brojna imena iz nemačkog, evropskog i američkog sveta medija, politike i finansija, uz objašnjenje njihovih manipulacija, do iznosa mita koji primaju.

Zanimljiva su i dva ranija "Informatikina" izdanja – "Petar Veliki: Grafički roman Politikinog zabavnika 1940–1941" o ruskom monarhu koji je zaslužan i za stvaranje prvog srpsko–ruskog vojnog saveza na Balkanu."Prvi rat moderne Srbije" posvećen je145. godišnjici početka Srpsko-turskog rata 1876. i dolaska ruskih dobrovoljaca na Balkan – prvi put u jednom albumu su objedinjene ilustracije ruskih časopisa koji prate događaje s početka rata.

U svetlu situacije na Kosmetu podsećamo na knjigu bugarske istoričarke Teodore Toleve "Uticaj Austrougarske na stvaranje albanske nacije" ("Filip Višnjić"). Polazeći od dokumenata slučajno pronađenih u bečkom Dvorskom arhivu, autorka je razotkrila odlučujuću ulogu austrougarske diplomatije u transformaciji Albanaca iz grupe plemena u naciju.

Što se tiče beletristike, izdvajamo "Melanholiju" novog nobelovca Juna Fosea ("Blum izdavaštvo") u kojoj pisac dočarava unutrašnji svet norveškog umetnika Laša Hertviga.

U romanu "Zemlja-vazduh-nebo" ("Agora") ruski pisac čečenskog porekla German Sadulajev dekonstruiše temu rata uz pomoć toka svesti glavnog junaka na relaciji između Luganske Narodne Republike i Sirije.

"Geopolitika" je objavila roman koji je dobio Bukerovu nagradu 2023 – "Vremensko sklonište" Georgija Gospodinova, pisca koji je, po rečima nobelovke Olge Tokarčuk, "jedinstven po mnogo čemu, a niko ne može spojiti intrigantan koncept, čudesnu maštu i savršenu tehniku pisanja kao on".

Vredan spomena je i opus izraelskog pisca Davida Grosmana, vrlo aktuelnog poslednjih dana budući da je digao buru esejom "Crna subota" (objavili su ga brojni svetski mediji), gde se pobunio protiv političkih aktera u Tel Avivu a povodom sukoba na Bliskom istoku. Preporuka je roman "Život se mnogo sa mnom poigrao", paradigmatična priča 20. veka zasnovana na sudbini Eve Panić i na njenom životu od Čakoveca, preko Beograda i Varvarina, do Golog otoka i odlaska u Izrael, gde će decenijama živeti u kibucu.