Nagrada za životno delo: Boro Drašković laureat Festivala autorskog filma

Reditelju će biti uručeno priznanje "Pogled u svet: Vojislav Vučinić" koju festival dodeljuje za celokupno stvaralaštvo i doprinos filmskoj umetnosti

Srpski reditelj, scenarista i univerzitetski profesor Boro Drašković je ovogodišnji dobitnik nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić" koju Festival autorskog filma (FAF) dodeljuje za celokupno stvaralaštvo i doprinos filmskoj umetnosti. Draškoviću će nagrada biti uručena na otvaranju 29. festivala 24. novembra 2023. godine, čiji je plakat, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisano Draškovićevim filmom "Horoskop".

Segmenti iz filma "Horoskop" (1969) su postali jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog "crnog talasa", dok ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja.

Povodom 40 godina od nastanka, FAF će u terminu "Počasne projekcije" prikazati restaurisanu verziju "Nostalgije" u 4K rezoluciji, remek-dela Andreja Tarkovskog, koje je snimljeno u Italiji.

Festival autorskog filma biće otvoren 24. novembra u 19 časova u MTS Dvorani u Beogradu srpskom premijerom filma "Lost Country" autora Vladimira Perišića, koji je svetsku premijeru imao proletos na festivalu u Kanu.