Kultura

Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu: Surovi arnauti ili bašibozuci pred svetskom publikom

Početna vrednost procenjena je na 70.000 do 100.000 funti (115.000 evra)
Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu: Surovi arnauti ili bašibozuci pred svetskom publikom© Photo by Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Slika jednog od najvažnijih srpskih slikara Paje Jovanovića nalazi se na aukciji u Londonu a na prodaju je ponudila aukcijska kuća "Sotbi".

Njena procenjena početna vrednost je od 70.000 do 100.000 funti (skoro 115.000 evra).

Na sajtu aukcijske kuće iz Londona navedeno je da reč o slici "Odmor Bašibozuka" čiji je autor "Paul Joanovič".

Navode da je reč o ulju na platnu dimenzija sa ramom 68 sa 60,5 centimetara, bez rama 41 sa 32,5 centimetara.

U opisu slike navedeno je da su "Arnauti ili bašibazuci" pripadnici neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske vojske.

Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Kurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja. Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Još jedna od slika Paje Jovanovića (1859-1957) bila je na aukciji kod iste aukcijske kuće u Londonu 2018. godine. Autor je slike koja je najskuplje prodata slika jednog srpskog slikara: cenu od više od pola miliona evra dostigla je pre dve godine Jovanovićeva slika "Dva bašibozuka ispred kapije".

Početna procenjena cena bila je 150.000 funti, a prodata je za tri puta veću sumu čime je oboren i rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike.

Do tada najveću tržišnu vrednost dostigla je njegova slika "Ukrotitelj zmija", koja je 1999. na aukciji kod "Kristija" u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra.

Pavle Paja Jovanović rođen je 1859. u Vršcu, a preminuo je 1957. u Beču.
Bio je jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma. Od 1895. Jovanović je počeo da slika istorijske kompozicije, poput "Seoba Srba" pod Arsenijem Trećim Čarnojevićem.

Naslikao je brojne slike među kojima je "Bitka u Teutoburškoj šumi", "Ženidba hercoga Ferija Četvrtog s Jelisavetom Habzburškom"; po porudžbini kralja Milana Obrenovića naslikao je "Takovski ustanak", autor je i dela "Proglašenje Dušanovog zakonika", "Krunisanje cara Dušana".

Čuvena dela Paje Jovanovića su i "Borba petlova", "Guslar", "Kićenje neveste"...

image