Kultura

Koliko u svetu vrede dela najvećih srpskih umetnika: Stotine hiljada evra za Paju Jovanovića

Umetničkim delima u Srbiji se najčešće trguje privatno, te cene neretko ostaju tajna, a remek dela iz najvećih srpskih muzeja koštala bi i po više miliona evra
Koliko u svetu vrede dela najvećih srpskih umetnika: Stotine hiljada evra za Paju Jovanovića© Ванилица CC-BY-SA-4.0

Na pitanje koje je mučilo najmudrije ljude u istoriji, od antike pa do danas - "U čemu je vrednost umetničkog dela?" - nikada nije dat univerzalan odgovor. Sudeći po broju čestih prevara i falsifikata u svetu umetnosti, na isto pitanje ne bi valjano umeli da odgovore ni iskusni trgovci umetninama. 

Međutim, da umetnost i te kako ima i svoju cenu i svoje kupce svake godine iznova potvrđuju prestižne aukcijske kuće koje procenjuju i konačnom cenom određuju vrednost kolekcionarskih predmeta, uključujući povremeno i slika najvećih srpskih slikara. 

Nedavna vest da će se na aukciji "Sotbija" naći i "Odmor Bašibozuka" našeg Paje Jovanovića (Paula Jovanoviča, kako navodi britanska aukcijska kuća), procenjene početne vrednosti oko 115.000 evra ponovo je zainteresovala javnost za cene radova srpskih umetnika.

Mediji su tada po inerciji preneli da je najskuplja srpska slika "Ukrotitelj zmija" Paje Jovanovića, koja je 1999. na aukciji kod "Kristija" u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra, ispuštajući iz vida činjenicu da je 2018. godine upravo na aukciji "Sotbija" Jovanovićeva slika "Dva bašibozuka" prodata za više od pola miliona evra.

Uoči te aukcije stručnjaci su procenili da "Dva Bašibozuka pred kapijom" vrede između 113.000 i 170.000 evra.

Jovanovićevo delo nalazi se i na trećem mestu liste najskuplje prodatih dela srpskih autora, budući da je 2019. godine "Prosidba" u Beču kupcu iz Srbije prodata za 125.300 evra (procenjena vrednost je bila oko 40.000).

U Srbiji se, ipak, umetničkim delima najčešće trguje privatno, te cene neretko ostaju tajna. 

Veruje se da je u vrhu liste najskupljih slika umetnik iz Srbije nalaze i "Selo" Save Šumanovića, prodato za nešto više od 70.000 evra, kao i "Morska obala" Petra Dobrovića, koja je kupca koštala 39.000 evra.

Važno je napomenuti da su dela srpskih slikara, pa i Paje Jovanovića, koja su povremeno dostupna na aukcijama najčešće manjeg formata, te da bi njihova remek-dela koja se nalaze u našim najvećim muzejima, poput "Kićenja neveste", "Borbe petlova" i "Seobe Srba", hipotetički vredela i po više miliona evra. 

image