Srbija u fokusu festivala u Talinu: Novi filmovi i najbolje iz "crnog talasa"

Izbor srpske kinematografije, na koju se ukazuje, je znak da se srpski film razvija u dobrom pravcu i da se narednih godina mogu očekivati dela koja će osvajati prestižne nagrade na festivalima A kategorije, u Veneciji, Kanu, Berlinu, Moskvi i Busanu

Srbija i partnerske zemlje iz Jugoistočne Evrope u fokusu su 27. međunarodnog filmskog festivala "Crne noći" u Talinu, jedne od prestižnijih festivalskih smotri srednje kategorije u Evropi. To je pokazatelj da se srpski film dobro razvija i da pokazuje potencijal da u narednim godinama iznedri dela koja će osvajati glavne nagrade na festivalima A kategorije u svetu – u Veneciji, Kanu, Berlinu, Moskvi i Busanu. Dakle, baš kao što je to 2021. godine uspeo Stefan Arsenijević koji je za film "Strahinja Banović" nagrađen "Kristalnim globusom" za najbolji film na festivalu u Karlovim Varima.

Fokus estonskog festivala na Srbiju, u filmskim krugovima znači i dodatni podsticaj da se obrati pažnja na ovdašnju aktuelnu produkciju kao i na mogućnost umrežavanja srpskih sa producentima iz drugih zemalja kroz koprodukcije koje su neminovnost u današnjim kinematografskim prilikama. 

Uz presek novije produkcije, festival u Talinu izborom filmova iz našeg "crnog talasa" u posebnoj selekciji ukazuje i na taj vrlo potentan period u srpskoj odnosno jugoslovenskoj kinematografiji i podseća na dela Dušana Makavejeva, Aleksandar Saše Petrovića, Živojina Pavlovića i Puriše Đorđevića.

Festival "Crne noći" prikazuje do 19. novembra više od 500 igranih i dokumentarnih filmova, među kojima je i 12 iz Srbije. Na otvaranju festivala prikazani su "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića, o akcidentu u Vinči a svetsku premijeru u Talinu narednih dana imaće "Sunce mamino" Koste Đorđevića. U program festivala su uvršćeni: "Lost Country" Vladimira Perišića, koji je premijerno prikazan na festivalu Kanu, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, čija je svetska premijera održana u Torontu, kao i najnoviji srpski bioskopski hit "Heroji Halijarda" Radoša Bajića.

Pokretački motiv za fokus na Srbiju i partnere - Crne Goru, Hrvatsku, Severnu Makedoniju i Sloveniju, jeste i činjenica da su tokom proteklih godina filmski centri i agencije tih zemalja radili na harmonizaciji pravila i saradnje, kalendara i kriterijuma za dodeljivanje sredstava kroz finansijsku podršku manjinskim koprodukcijama na konkursima koje sprovode.

Poseban programski segment festivala u Talinu čine filmovi "crnog talasa", od kojih je šest iz Srbije: "Vrane" čuvenog autorskog tandema Ljubiša Kozomara i Gordan Mihić, "Čovek nije tica" i "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva, "Dvoje" Aleksandra Saše Petrovića, "Devojka" Puriše Đorđevića, sa Milenom Dravić u glavnoj ulozi, i "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, u kojem je Dragan Nikolić tumačio glavnoj junaka.