Kultura

Srpski film "Sveta Petka" prikazan u Jašiju u kom počivaju mošti svetiteljke

Rumunska premijera je održana je u punoj sali sedišta Mitropolije Moldavsko-bukovinske, koja se nalazi u kompleksu sa mitropolijskim dvorom, neposredno kraj Sabornog hrama u kome su mošti Svete Petke
Srpski film "Sveta Petka" prikazan u Jašiju u kom počivaju mošti svetiteljke© Промо фото

Srpski film "Sveta Petka - Krst u pustinji", reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, prikazan je prošle sedmice u Jašiju, gradu u Rumuniji, u kom od 17. veka počivaju mošti Svete Petke.

Rumunsku premijeru filma organizovala je Mitropolija Moldavsko-bukovinska, koja je dala i blagoslov za snimanje dela filma u Jašiju. Film je prikazan u punoj sali sedišta mitropolije, koja se nalazi u kompleksu sa mitropolijskim dvorom, neposredno kraj Sabornog hrama u kome su mošti Svete Petke.

Prisutnima se nakon filma obratio Mitropolit Teofan koji je istakao lepotu i značaj duhovne poruke ovog filma i važnost postojanja romana o Svetoj Petki iz pera Ljiljane Habjanović Đurović, koji na nov način približavaju njen lik onima koji je vole, poštuju i slave.

Projekciji su prisustvovali autorka romana i reditelj filma koji su u Jašiju boravili kao gosti mitropolije. Na kraju svečanosti Mitropolit Teofan je porodici Đurović uručio dar - velelepnu ikonu Svete Petke.

Film "Sveta Petka – Krst u pustinji" predstavlja posebno kinematografsko iskustvo slike i zvuka, koje prati život pobožne mlade Paraskeve, gde upoznajemo njen put od obične devojke do trenutka kada postaje svetiteljka.
Glavne uloge u filmu su poverene Mileni Predić, Milici Stefanović, Filipu Hajdukoviću, Jadranki Selec, Branislavu Tomaševića, Danijelu Siču, Andreju Šepetkovskom i Mladenu Sovilju kao i nekolicini jordanskih glumaca koji su učestvovali u snimanju filma na lokacijama u Jordanu.

image