Kultura

Trijumf u Užicu: "Edip" JDP-a najbolja predstava festivala "Bez prevoda" (VIDEO)

Komadu koji je režirao gost iz Slovenije Vito Taufer pripala su i priznanja za najboljeg glumca i kostim, a odluka žirija poklopila se s ocenom publike
Trijumf u Užicu: "Edip" JDP-a najbolja predstava festivala "Bez prevoda" (VIDEO)© Небојша Бабић/ЈДП

Nagrada Ardalion za najbolju predstavu 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda" u Užicu dodeljena je predstavi "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta za "osobeno tumačenje klasike na savremen način", saopštio je žiri na čijem čelu je bio scenograf, kostimograf i profesor Miodrag Tabački.

Sofoklovu tragediju je postavio slovenački reditelj Vito Taufer, dok naslovnu ulogu tumači Milan Marić, kome je pripao Ardalion za najbolju mušku ulogu.

"Marić je promišljeno, ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju", navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrađena je i Marija Marković Milojev za kostime u "Edipu" i "Očevima i ocima" (Narodno pozorište Beograd).

I publika je smatrala da je "Edip" najbolja predstava – ocenila ju je visoko 4,8.

Inače, JDP je najuspešniji teatar na ovom festivalu – do ove godine izveo je 29 predstava i osvojio 54 Ardaliona.

Najbolju režiju "preciznu i osobenu u kontekstu tumačenja savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe" potpisao je Veljko Mićunović – Ardalion mu je pripao za postavku "Očeva i oca" Narodnog pozorišta iz Beograda.

"Glumački" Ardalioni pripali su glumcima predstave "Očevi i oci" Vanji Ejdus za najbolju žensku ulogu; Seni Đorović za najbolju epizodu; Aleksandru Vučkoviću za najboljeg mladog glumca, a on je dobio i Nagradu "Politike" – "Avdo Mujčinović".

Ardalion za scenografiju otišao je Ivanki Vani Prelević ("Nesporazum" Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice), a specijalni Ardalion ansamblu predstave "Naš razred" Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba.

"Festival je bio veoma uspešan, predstave su bile drugačije, zanimljive, inovativne, iz različitih krajeva, ali jednako intrigantne za sve nas", zaključio je Miodrag Tabački.

image