Kultura

"Odmor bašibozuka" se vraća u Srbiju: Slika Paje Jovanovića prodata na aukciji kod Sotbija

Sliku velikog srpskog majstora kupio je Muzej grada Beograda
"Odmor bašibozuka" se vraća u Srbiju: Slika Paje Jovanovića prodata na aukciji kod Sotbija© sothebys

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" prodata je danas na aukciji kod Sotbija u Londonu za 349.500 evra (304.800 funti), potvrdila je Tanjugu Anđela Maletić, kustos Galerije Arte.

"Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića, od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrednu sliku iz njegove orijentalističke faze", istakli su iz Muzeja grada Beograda i zahvalili se privatnim kolekcionarima koji su se odrekli učešća u aukciji u koristi države Srbije.

Ovo je prvi put da je država Srbija učestvovala na aukciji kuće Sotbi, navodi RTS. Prvobitno je vrednost ulja na platnu dimenzija 68x60,5 cm (zajedno sa ramom) procenjena između 70.000 i 100.000 funti, a prva potvrđena ponuda pre otvaranja aukcije bila je 130.000 funti.

"S obzirom da govorimo o autoru koji je sredinom osamdesetih godina 19. veka radio i stvarao u Londonu, dela Paje Jovanovića sa orijentalnom tematikom i tada i danas interesovala su mnogo veći broj kolekcionara", rekla je Maletić.

Maletić je napomenula da će cena slike biti veća kada se uzmu u obzir preuzimanje, transport i carinjenje slike u zemlju trajnog uvoza i da će iznositi više od 450.000 evra, što je čini jednim od najskupljih prodatih dela Paje Jovanovića.

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije. Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Kurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Paja Jovanović studirao je na Bečkoj akademiji pod Karlom Leopoldom Milerom. Među njegovim mecenama bio je kralj Aleksandar Karađorđević.

Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gde su njegova dela o ratnicima i bašibozucima postala veoma cenjena kod engleskih i američkih kolekcionara.

image