Retrospektiva filmova Žike Pavlovića u Kinoteci

Povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti jednog od ključnih autora crnog talasa, u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano njegovih 16 dugometražnih i kratkih igranih filmova

Velikom retrospektivom 16 dugometražnih i kratkih filmova Živojina Žike Pavlovića (1933-1998) Jugoslovenska kinoteka od danas obeležava 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti istaknutog srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste, jednog od najistaknutijih autora crnog talasa i višestrukog dobitnika "Zlatnih arena" na festivalu u Puli.

Hronološki koncipiran program obuhvatiće u sali "Makavejev" od 14. do 16. novembra deset filmova, a zatim još šest u Muzeju kinoteke od 17. do 19. novembra.

To će biti retka prilika da se na velikom ekranu vide prvi Pavlovićevi radovi, iz vremena Kino kluba Beograd, kao što je "Triptih o materiji i smrti" (1960) i njegovi filmovi iz omnibusa "Kapi, vode ratnici" (1962) (segment "Žive vode") i omnibusa "Grad" (1963) (segment "Obruč"). Slede poznati filmovi: "Kad budem mrtav i beo" (1967), "Zaseda" (1969), "Crveno klasje" (1971), "Zadah tela" (1983) i drugi, a retrospektivu zatvara "Dezerter" (1992).

U okviru obeležavanja jubileja za 27. novembar je najavljeno predstavljanje monografije o Živojinu Pavloviću, koju su zajedno objavile Jugoslovenska kinoteka i Slovenska kinoteka, budući da je reditelj značajan deo karijere ostvario u Sloveniji.

Knjiga ima dva izdanja – slovenačko i srpsko. Oba sadrže eseje čiji su autori Zdenko Vrdlovec, Andrej Šprah i Nace Zavrl, kao i Goran Gocić, Ivana Kronja i Greg de Kjur, a u srpsko izdanje uključen je i tekst Saše Radojevića.

Pored toga, Jugoslovenska kinoteka je za svoje učešće u ovogodišnjem evropskom projektu "Sezona filmskih klasika" odabrala upravo Pavlovićevu "Zasedu", koja će biti digitalno restaurisana i premijerno prikazana 28. decembra, na dan prve filmske projekcije na svetu – u Parizu 1895. godine.