"Pigmalion" premijerno u Pozorištu "Boško Buha"

Novo pozorišno čitanje najpoznatijeg komada irskog dramskog pisca i nobelovca Džordža Bernarda Šoa je interpretacija antičkog mita, priče o Pigmalionu i Galateji - ljubavna priča o profesoru Higinsu i prodavačici cveća Elizi

Premijera nove predstave Pozorišta "Boško Buha" - "Pigmalion", po tekstu Džordža Bernarda Šoa i u režiji Đurđe Tešić, biće održana 14. novembra od 19.30 časova u Teatru "Vuk" u Beogradu.

Reč je o novom pozorišnom čitanju najpoznatijeg komada irskog dramskog pisca i romansijera, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1925. i Oskara za najbolji scenario 1939. za film "Moja lepa gospođice" (adaptacija komada "Pigmalion"). Dramski tekst je interpretacija antičkog mita, priče o Pigmalionu i Galateji. Kod Šoa, to je ljubavna priča o profesoru fonetike Henriju Higinsu koji iz opklade u svoj dom dovodi prodavačicu cveća Elizu Dulitl, obrazuje je i od nje stvara damu po svom ukusu, neplanirano se zaljubivši u nju. 

Od prve postavke na engleskom jeziku 1914. i prvog objavljivanja na engleskom, 1916. godine, komad je mnogo puta adaptiran, a najpoznatija verzija je film - mjuzikl "Moja lepa gospođice" (My Fair Lady) iz 1964. godine. 

U predstavi igraju: Nemanja Oliverić, Elizabeta Đorevska, Marko Janjić, Anja Pavićević, Zoran Cvijanović, Andrijana Oliverić, Lena Bogdanović, Milica Sužnjević i Relja Janković. 

Delo je preveo Borivoje Nedić, dramatizaciju potpisala Milena Depolo, scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor muzike Vladimir Pejković, dok je scenski pokret osmislio Damjan Kecojević.