Goncić: Sedamdeset festivalskih priznanja za predstave Narodnog pozorišta (VIDEO)

Na rođendanskoj svečanosti biće uručene nagrade nacionalnog teatara i predstavljena rekapitulacija značajnih događaja u skorašnjoj istoriji ove kuće

Narodno pozorište u Beogradu proslavlja 155. rođendan, što je, po oceni direktora nacionalnog teatra Svetislava Goncića, važan događaj i za sve koji prate programe jedne od najvažnijih institucija kulture.

"Današnji rođendan našeg pozorišta važan je i za sve građane koji prate šta naši ansambli stvaraju na sceni. Danas ćemo podeliti nagrade pozorišta i prezentovati rekapitulaciju događaja u prethodnih nekoliko godina", rekao je Goncić.

Za njega nema dileme da su nagrade i interesovanje publike za predstave najvažniji uvid u kvalitet rada Narodnog pozorišta.

"Imamo impozantan broj od 70 nagrada za naše predstave. Vodili smo i računa o ovoj zgradi koja je kulturno nasleđe naše zemlje. Prešli smo na ekološke tehnologije što se tiče grejanja zgrade. Bavimo se i revitalizacijom ove kuće kroz podmlađivanje ansambala. Imamo mlade dramaturške zahvate i sveže glasove u Operi, što je rezultiralo podmlađivanjem publike Narodnog pozorišta", izjavio je Goncić.

Narodno pozorište će proslaviti rođendan, ujedno i stogodišnjicu baletskog ansambla, svečanim defileom Baleta NP i Baletske škole "Lujo Davičo" na Velikoj sceni.

Publika će gledati odlomke iz "Žizele", "Labudovog jezera, "Kraljice Margo" i "Gusara".