Kultura

Kosovo i Metohija filmski festival u Gračanici: Bioskop za svu decu Kosmeta

Festival proglasio otvorenim glumac Milan Vasić koji je ukazao na važnost postojanja makar pokretnog bioskopa gde će svi klinci i klinceze iz svih krajeva Kosova i Metohije videti šta su pokretne slike
Kosovo i Metohija filmski festival u Gračanici: Bioskop za svu decu Kosmeta© КМФФ

Prikazivanjem filma "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, srpskog kandidata za Oskara, u Gračanici je otvoren Deveti međunarodni filmski festival "Kosovo i Metohija". Tokom tri festivalska dana na programu je devet filmova, a publika može da pogleda najznačajnija domaća i regionalna ostvarenja.

U programu festivala je i film "Heroji Halijarda", a glumac Milan Vasić, koji igra u tom filmu Radoša Bajića, istakao je da mu je velika čast što je proglasio festival otvorenim.

"Organizovanje ovakvih festivala je dobro za ceo narod na Kosovu i Metohiji, ali izdvajam decu na Kosmetu, jer oni odrastaju tu gde odrastaju. Mi smo ti koji treba da ih usmeravamo ka pravim vrednostima. Ranije nije bilo bioskopa, ali i sada je pitanje gde ima bioskopa na Kosovu i Metohiji. Drago mi je da sada postoji taj pokretni bioskop gde će sva deca iz svih krajeva, videti šta je bioskop. Kao što smo mi ranije igrali predstave po selima, gde smo čuli da je prvi put u životu pozorište došlo kod njih. Radujem se i verujem da će biti još puno ovakvih festivala", kazao je Vasić.

Producent filma "Što se bore misli moje" i direktor festivala Miroslav Mogorović ističe da će publika tokom festivala moći da pogleda dobar presek odlične godine u kinematografiji.

"Kada smo počinjali želeli smo da festival postane tradicionalan, što je želja svih ljudi koji se bave kulturom, ali je to u isto vreme i strepnja. Jako sam srećan što smo u prilici da se okupimo u Domu kulture 'Gračanica' i da deveti put prikažemo najnovije evropske i domaće filmove publici sa Kosova i Metohije, a to je i bila ideja. Kada smo počinjali nisu postojali bioskopi, mi smo donosili opremu, i po prvi put prikazivali filmove u obnovljenim bioskopima. Sada smo već srećni što možemo da prikažemo najrecentnije evropske i domaće filmove", rekao je Mogorović.

Na programu festivala u Gračanici su i srpski igrani filmovi "Ovuda će proći put", "Da li ste videli ovu ženu?", "3211" i "Čuvari formule".

Festival organizuje Dom kulture "Gračanica", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

image